Syrop piernikowy

Syrop piernikowy to doskonały, świąteczny dodatek do deserów, latte czy gorącej czekolady. Wystarczy łyżeczka syropu dodana do ulubionej kawy, aby ją całkowicie odmienić 🙂

Aromat korzennych przypraw unoszący się podczas przygotowywania tego przepisu jest niesamowity!

piernikowy-syrop-686x1024 Syrop piernikowy

Składniki:

500 ml wody

300 g cukru (najlepiej trzcinowego)

3 laski cynamonu (lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego)

1,5 łyżki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonych goździków

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

szczypta kardamonu

szczypta mielonego ziela angielskiego

szczypta soli

1 łyżka ekstraktu waniliowego z tego przepisu lub ziarenka z jednej laski wanilii

piernikowa-czekolada-686x1024 Syrop piernikowy

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, przyprawy oraz sól. Pamiętajmy, że jeżeli nie dodajemy do przepisu ekstraktu waniliowego tylko ziarenka z laski wanilii – robimy to na tym etapie.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do momentu osiągnięcia konsystencji syropu klonowego (całość powinna zgęstnieć).
  3. Zdejmujemy  garnek z ognia, dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Syrop przelewamy do wyparzonego słoika lub buteleczki. Możemy to zrobić przez sitko.
  5. Gotowy syrop piernikowy przechowujemy w lodówce, jeżeli zacznie się krystalizować – wystarczy go podgrzać.