Syrop piernikowy to doskonały, świąteczny dodatek do deserów, latte czy gorącej czekolady. Wystarczy łyżeczka syropu dodana do ulubionej kawy, aby ją całkowicie odmienić 🙂
Aromat korzennych przypraw unoszący się podczas przygotowywania tego przepisu jest niesamowity!
Składniki:
500 ml wody
300 g cukru (najlepiej trzcinowego)
3 laski cynamonu (lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego)
1,5 łyżki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonych goździków
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego z tego przepisu lub ziarenka z jednej laski wanilii
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie wlewamy 500 ml wody, dodajemy cukier, przyprawy oraz sól. Pamiętajmy, że jeżeli nie dodajemy do przepisu ekstraktu waniliowego tylko ziarenka z laski wanilii – robimy to na tym etapie.
- Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do momentu osiągnięcia konsystencji syropu klonowego (całość powinna zgęstnieć).
- Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do ostygnięcia.
- Syrop przelewamy do wyparzonego słoika lub buteleczki. Możemy to zrobić przez sitko.
- Gotowy syrop piernikowy przechowujemy w lodówce, jeżeli zacznie się krystalizować – wystarczy go podgrzać.