To jest hit! Syrop morelowy z dodatkiem tymianku wyszedł naprawdę pyszny. Zachwyca również ilość pomysłów na jego wykorzystanie. Idealny do lekko gazowanej wody z lodem lub prosecco. Świetnie sprawdzi się jako polewa do naleśników, wszelkich placuszków na słodko i gofrów. Jogurt grecki dzięki niemu zyska wyjątkowy smak. Testowaliśmy go również jako dodatek do tostów z chałki, niebo! Bardzo Wam polecam :).
SKŁADNIKI
500 ml wody
5 – 6 łyżek miodu lub innego ulubionego słodzidła (ilość zależy od stopnia słodkości owoców)
10 moreli
8 gałązek świeżego tymianku (u mnie cytrynowy)
INSTRUKCJA
- Do rondelka wlej 500 ml wody, włóż gałązki tymianku, pozbawione pestek i przekrojone na pół morele oraz miód.
- Gotuj syrop na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie przecedź syrop przez sito, ostudzony przechowuj w lodówce przez około 7 dni (gwarantuję, że zniknie szybciej), możesz też syrop zapasteryzować.
- Pamiętaj żeby nic się nie zmarnowało, owoce z gotowania syropu możesz podać z jogurtem greckim lub zmiksować za pomocą blendera i mieć ekspresową konfiturę.