Smażone rydze z szałwią

To jedno z najdoskonalszych i zarazem najprostszych sezonowych dań z grzybami. Smażone rydze z szałwią wprost uwielbiam i nic nie jest mi w stanie zastąpić ich smaku. Nie bez powodu rydze uważane są za jedne z najsmaczniejszych gatunków grzybów. Są też najbardziej poszukiwane :). Można je piec, marynować i kisić. Ja jednak pozostaję przy najprostszej wersji i smażeniu ich na maśle. Są wtedy najlepsze ! Jeszcze tylko odrobina ziół, soli i nic mi więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba…

rydze-686x1024 Smażone rydze z szałwią

Składniki:

świeże rydze

2 duże ząbki czosnku

około 50 g masła

kilka listków świeżej szałwii

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Rydze szybko umyj (nie mocz ich), następnie dokładnie osusz ręcznikiem, skróć nóżki. Mniejsze pozostaw w całości, a większe pokrój na kawałki.
  • Na patelni rozgrzej masło i ułóż na niej rydze blaszkami do góry (dzięki temu woda szybciej z nich wyparuje). Smaż 3 – 4 minuty.
  • Po tym czasie dodaje pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz listki szałwii.
  • Smaż około 10 minut, przypraw solą i pieprzem. Ewentualnie dodaj jeszcze nieco masła i od razu podawaj z ulubionym pieczywem.