Połączenie wieprzowiny, cydru i jabłek jest genialne i znane od dawna – a ja lubię takie klasyki :). To zdecydowanie wyjątkowy posiłek, który świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad i smakowo zaskoczy Ciebie i Twoich gości.
Składniki:
800 g schabu bez kości
około 10 listków świeżej szałwii + kilka do podania
2 łyżeczki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju + 2 łyżki masła
3 jabłka
6 cebulek szalotek
około 500 ml cydru
Przygotowanie:
- Schab oczyść z nadmiaru tłuszczu, pokrój na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Przypraw solą i pieprzem, obłóż listkami świeżej szałwii. Odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na godzinę.
- Szalotki obierz i przekrój na pół, 3 jabłka pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych (nie obieraj jabłek ze skórki, będą się ładniej prezentować na talerzu).
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego z 1 łyżką masła i smaż kotlety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlety się lekko zezłocą.
- Zdejmij kotlety z patelni. Dodaj łyżkę masła i szalotki, smaż chwilę, po czym dodaj jabłka (zostaw kilka ćwiartek na później). Dodaj 2 łyżeczki musztardy oraz 250 ml (około szklanki) cydru, chwilę duś, aż alkohol wyparuje.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety wieprzowe, zalej zawartością patelni i dodaj jeszcze 250 ml cydru.
- Piecz przez około 20 minut, aż schab będzie miękki. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj odłożone ćwiartki jabłka, aby zmiękły, ale się nie rozpadły.
- Przed podaniem możesz mięso udekorować listkami szałwii.