Schab z cydrem i jabłkami

Połączenie wieprzowiny, cydru i jabłek jest genialne i znane od dawna – a ja lubię takie klasyki :). To zdecydowanie wyjątkowy posiłek, który świetnie sprawdzi się jako świąteczny obiad i smakowo zaskoczy Ciebie i Twoich gości.

Składniki:

800 g schabu bez kości

około 10 listków świeżej szałwii + kilka do podania

2 łyżeczki musztardy francuskiej, gruboziarnistej

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oleju + 2 łyżki masła

3 jabłka

6 cebulek szalotek

około 500 ml cydru

schab-z-cydrze-689x1024 Schab z cydrem i jabłkami

Przygotowanie:

  1. Schab oczyść z nadmiaru tłuszczu, pokrój na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Przypraw solą i pieprzem, obłóż listkami świeżej szałwii. Odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na godzinę.
  2. Szalotki obierz i przekrój na pół, 3 jabłka pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych (nie obieraj jabłek ze skórki, będą się ładniej prezentować na talerzu).
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego z 1 łyżką masła i smaż kotlety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlety się lekko zezłocą.
  5. Zdejmij kotlety z patelni. Dodaj łyżkę masła i szalotki, smaż chwilę, po czym dodaj jabłka (zostaw kilka ćwiartek na później). Dodaj 2 łyżeczki musztardy oraz 250 ml (około szklanki) cydru, chwilę duś, aż alkohol wyparuje.
  6. Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety wieprzowe, zalej zawartością patelni i dodaj jeszcze 250 ml cydru.
  7. Piecz przez około 20 minut, aż schab będzie miękki. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj odłożone ćwiartki jabłka, aby zmiękły, ale się nie rozpadły.
  8. Przed podaniem możesz mięso udekorować listkami szałwii.