Sałatka z rukolą i kozim serem

Przepyszna sałatka z rukolą i kozim serem to doskonała propozycja na świąteczny stół lub kolację z przyjaciółmi.  Nie jest skomplikowana w przygotowaniu, co zapewne jest jej ogromnym atutem. Kluczem jest tutaj dobrej jakości oliwa, która odpowiednio podkreśli i uwydatni smaki. Ja wybrałam oliwę Grigniano Cornoleda, którą charakteryzuje owocowy smak i lekko pikantna nuta. Moim zdaniem jest doskonała do tego typu sałatek.

DSC_3272-2-683x1024 Sałatka z rukolą i kozim serem

SKŁADNIKI

150 g kremowego serka koziego

4 łyżki obranych pistacji

3 łyżki suszonej żurawiny

garść świeżej żurawiny

kilka plastrów szynki dojrzewającej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

łyżka soku z cytryny

4 łyżki dobrej jakości oliwy (użyłam włoskiem oliwy extravergine Grigniano Cornoleda)

rukola

grzanki do podania

INSTRUKCJA

  • Na rozgrzanej patelni podpraż lekko pistacje. Następnie drobno je posiekaj.
  • Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Następnie odlej wodę i drobno posiekaj.
  • Kozi serek przełóż do miseczki. Dodaj  1/3 posiekanych pistacji i 1/3 posiekanej żurawiny. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Resztę posieknej żurawiny i pistacji wymieszaj razem.
  • Serek przełóż na folię spożywczę i zwiń w cukierek. Następnie wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  • Po tym czasie wyjmij serek z lodówki i rozwiń z foli.  Delikatnie obtocz w mieszance żurawiny i pistacji. Ponownie wstaw do schłodzenia.
  • Na dużym talerzu ułóż rukolę, plasterki szynki i pokrojony w plastry kozi ser. Dodaj przekrojoną na pół świeżą żurawinę.
  • Całość skrop dość obficie oliwą, sokiem z cytryny. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z grzankami.

*Wpis powstał we współpracy ze sklepem http://oliwaimiod.com/