Jeden z moich ulubionych, letnich przepisów – sałatka z młodych ziemniaków :). Świetnie smakuje sama, ale będzie też stanowić idealny dodatek do dań z grilla lub niedzielnego obiadu na świeżym powietrzu. Jej przygotowanie nie sprawia trudności i wymaga jedynie kilku prostych składników. Mam nadzieję, że posmakuje również i Wam :).
Składniki:
na 2 porcje
6 średniej wielkości młodych ziemniaków (ugotowanych na parze)
1 czerwona cebula
2 łyżeczki kaparów
świeże oregano (ewentualnie suszone)
– dressing cytrynowy –
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
- Przygotuj dressing. Sok z cytryny i olej przelej do małego słoiczka, dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu, dodaj skórkę z cytryny i suszone oregano. Zamknij słoiczek i wstrząśnij.
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i kapary. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami świeżego oregano, ewentualnie suszonym oregano.
- Jeżeli lubisz – możesz też dodać fetę.
- Sałatka świetnie smakuje sama, ale sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs :).