Sałatka z młodych ziemniaków

Jeden z moich ulubionych, letnich przepisów –  sałatka z młodych ziemniaków :). Świetnie smakuje sama, ale będzie też stanowić idealny dodatek do dań z grilla lub niedzielnego obiadu na świeżym powietrzu. Jej przygotowanie nie sprawia trudności i wymaga jedynie kilku prostych składników. Mam nadzieję, że posmakuje również i Wam :).

Składniki:

na 2 porcje

6 średniej wielkości młodych ziemniaków (ugotowanych na parze)

1 czerwona cebula

2 łyżeczki kaparów

świeże oregano (ewentualnie suszone)

– dressing cytrynowy –

3 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki suszonego oregano

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

salatka-686x1024 Sałatka z młodych ziemniaków

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przekrój na pół.
  • Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
  • Przygotuj dressing. Sok z cytryny i olej przelej do małego słoiczka, dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu, dodaj skórkę z cytryny i suszone oregano. Zamknij słoiczek i wstrząśnij.
  • Ziemniaki przełóż do miski, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i kapary. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Posyp listkami świeżego oregano, ewentualnie suszonym oregano.
  • Jeżeli lubisz – możesz też dodać fetę.
  • Sałatka świetnie smakuje sama, ale sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs :).