Sałatka z młodych ziemniaków i kalarepy

Sałatka z młodych ziemniaków i kalarepy z mnóstwem świeżego koperku to świetny dodatek do letniego obiadu. Idealnie sprawdzi się również na grillu. Często podają ją z dodatkiem jajkiem sadzonego :). Urozmaicam skórką otartą z cytryny i kaparami, czasami dodaję fasolkę szparagową :). Jest naprawdę pyszna i idealnie łączy to, co o tej porze najlepsze :).

mlode-ziemniaki-683x1024 Sałatka z młodych ziemniaków i kalarepy

SKŁADNIKI

około 0,5 kg młodych ziemniaków

1 duża kalarepa

1 mała czerwona cebula

4 ogórki gruntowe

5 rzodkiewek

1/2 pęczka koperku

olej rzepakowy tłoczony na zimno 

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka soku z cytryny

INSTRUKCJA

  • Umyte młode ziemniaki ugotuj na parze.
  • Posiekaj koperek.
  • Kalarepę obierz i pokrój na ćwiartki.
  • Ogórki, rzodkiewkę oraz kalarepę pokrój na mandolinie. Jeżeli nie ma posiadasz mandoliny, kalarepę, ogórki i rzodkiewki pokrój nożem w cienkie plasterki.
  • Czerwoną cebulę posiekaj w piórka i przelej gorącą wodą.
  • Młode ziemniaki przekrój na pół, jeżeli są większe pokrój na cząstki.
  • Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, dodaj koperek, około 2 – 3 łyżek oliwy, łyżkę soku z cytryny, sporo soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz również dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny i kapary.