Sałatka z młodych ziemniaków i kalarepy z mnóstwem świeżego koperku to świetny dodatek do letniego obiadu. Idealnie sprawdzi się również na grillu. Często podają ją z dodatkiem jajkiem sadzonego :). Urozmaicam skórką otartą z cytryny i kaparami, czasami dodaję fasolkę szparagową :). Jest naprawdę pyszna i idealnie łączy to, co o tej porze najlepsze :).
SKŁADNIKI
około 0,5 kg młodych ziemniaków
1 duża kalarepa
1 mała czerwona cebula
4 ogórki gruntowe
5 rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka soku z cytryny
INSTRUKCJA
- Umyte młode ziemniaki ugotuj na parze.
- Posiekaj koperek.
- Kalarepę obierz i pokrój na ćwiartki.
- Ogórki, rzodkiewkę oraz kalarepę pokrój na mandolinie. Jeżeli nie ma posiadasz mandoliny, kalarepę, ogórki i rzodkiewki pokrój nożem w cienkie plasterki.
- Czerwoną cebulę posiekaj w piórka i przelej gorącą wodą.
- Młode ziemniaki przekrój na pół, jeżeli są większe pokrój na cząstki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, dodaj koperek, około 2 – 3 łyżek oliwy, łyżkę soku z cytryny, sporo soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz również dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny i kapary.