Czy pisałam już, jak bardzo lubię buraki? 🙂 To jedne z moich ulubionych warzyw, uwielbiam je za uniwersalność w kuchni, a moje pomysły na buraka nigdy się nie kończą 😉 Dzisiaj chrupiąca sałatka z buraków z gruszkami, jabłkiem i fetą. Istna bomba witaminowa ! To też takie moje małe pożegnanie z sezonem jesienno – zimowym. Pomału składniki tej sałatki będą ustępować szparagom, pomidorom malinowym, ogólnie nowalijkom, których jest już pełno na poznańskich ryneczkach :). Warto do tej sałatki postarać się o dobrej jakości ser feta, jak go spróbujecie sami poczujecie różnicę, a całość zyska na smaku.
Składniki:
4 porcje
4 średniej wielkości buraki, umyte i obrane
2 dojrzałe gruszki
1 jabłko
200 g sera feta
dowolnie: duża garść nasion słonecznika, rukola
Dressing cytrynowy:
3,5 łyżki soku z cytryny
10 łyżek oliwy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienką zapałkę (jeżeli nie możemy przekonać się do surowych buraków, możemy użyć gotowanych lub pieczonych). Gruszki oraz jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w zapałkę.
- Na rozgrzanej patelni prażymy nasiona słonecznika, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.
- Przygotowujemy dressing cytrynowy: wszystkie składniki przelewamy do małego słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy nim tak, aby składniki się połączyły.
- Na talerzu układamy buraki i owoce, posypujemy pokruszoną fetą oraz nasionami słonecznika, możemy dodać rukolę. Przed samym podaniem polewamy dressingiem.