Rozgrzewająca zupa curry

Wspaniała, rozgrzewająca zupa curry. Nie ukrywam, że postawiła mnie na nogi po chorobie. Pyszna, aromatyczna z bogactwem dobroczynnych dla organizmu składników. Kocham tego typu jedzenie właśnie za to, że potrafi leczyć, ukoić nerwy, przywraca energię i tak dobrze wpływa na nasze samopoczucie ! Jest coś niesamowitego w tym, jak po misce gorącej zupy nasz organizm odwdzięcza się nam we wspaniały sposób. Od razu nabieramy siły i chęci do działania, czujemy się błogo, a temu wszystkiemu towarzyszy wewnętrzny spokój :). A to po prostu i aż talerz zupy…..

tajska-zupa-curry-2-686x1024 Rozgrzewająca zupa curry

tajska-zupa-curry-1-686x1024 Rozgrzewająca zupa curry

tajska-zupa-686x1024 Rozgrzewająca zupa curry

Składniki:

1 biała cebula pokrojona w piórka

1/2 papryczki chilli (można pominąć)

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

2 łyżki czerwonej pasty curry

1,5 łyżeczki kurkumy

2 łyżki masła orzechowego

2 garście suszonych grzybów mun (namoczonych)

400 mleczka kokosowego

1500 ml bulionu warzywnego lub wody

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1/2 limonki

2 łyżki oleju kokosowego

 sól

dodatki:

nasiona z 1/2 granatu

150 g tofu pokrojonego w kostkę i podsmażonego na łyżce oleju

garść świeżej bazylii

ulubione kiełki ( u mnie fasoli mung i rzodkiewki)

1/2 marchewki pokrojona w cieniutkie paseczki

1/2 awokado pokrojona w plasterki

1 limonka pokrojona na ćwiartki

kilka plasterków posiekanej chilli

ugotowany makaron typu soba noodles

curry-zupa-686x1024 Rozgrzewająca zupa curry

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego w garnku.
  2. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w piórka cebulę, chilli, czosnek i imbir. Smaż przez minutę. Dodaj masło orzechowe, kurkumę i czerwoną pastę curry. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu.
  3. Zwiększ ogień i dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny lub wodę. Dodaj grzyby mun, 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Zagotuj zmniejsz płomień i gotuj przez 50 minut. Całość ma jedynie delikatnie sobie pyrkać. Im dłużej będziesz gotować zupę, tym lepszego i wyraźniejszego nabierze smaku i aromatu.
  4. Po tym czasie sprawdź smak, ewentualnie dopraw jeszcze sosem sojowym i solą (szczególnie jeżeli zamiast bulionu użyta została woda). Na sam koniec dopraw sokiem z 1/2 limonki i zamieszaj.
  5. Podawaj z makaronem noodle, podsmażonym tofu i innymi dodatkami.