Wspaniała, rozgrzewająca zupa curry. Nie ukrywam, że postawiła mnie na nogi po chorobie. Pyszna, aromatyczna z bogactwem dobroczynnych dla organizmu składników. Kocham tego typu jedzenie właśnie za to, że potrafi leczyć, ukoić nerwy, przywraca energię i tak dobrze wpływa na nasze samopoczucie ! Jest coś niesamowitego w tym, jak po misce gorącej zupy nasz organizm odwdzięcza się nam we wspaniały sposób. Od razu nabieramy siły i chęci do działania, czujemy się błogo, a temu wszystkiemu towarzyszy wewnętrzny spokój :). A to po prostu i aż talerz zupy…..
Składniki:
1 biała cebula pokrojona w piórka
1/2 papryczki chilli (można pominąć)
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki czerwonej pasty curry
1,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła orzechowego
2 garście suszonych grzybów mun (namoczonych)
400 mleczka kokosowego
1500 ml bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 limonki
2 łyżki oleju kokosowego
sól
dodatki:
nasiona z 1/2 granatu
150 g tofu pokrojonego w kostkę i podsmażonego na łyżce oleju
garść świeżej bazylii
ulubione kiełki ( u mnie fasoli mung i rzodkiewki)
1/2 marchewki pokrojona w cieniutkie paseczki
1/2 awokado pokrojona w plasterki
1 limonka pokrojona na ćwiartki
kilka plasterków posiekanej chilli
ugotowany makaron typu soba noodles
Przygotowanie:
- Rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego w garnku.
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w piórka cebulę, chilli, czosnek i imbir. Smaż przez minutę. Dodaj masło orzechowe, kurkumę i czerwoną pastę curry. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu.
- Zwiększ ogień i dodaj mleko kokosowe, bulion warzywny lub wodę. Dodaj grzyby mun, 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Zagotuj zmniejsz płomień i gotuj przez 50 minut. Całość ma jedynie delikatnie sobie pyrkać. Im dłużej będziesz gotować zupę, tym lepszego i wyraźniejszego nabierze smaku i aromatu.
- Po tym czasie sprawdź smak, ewentualnie dopraw jeszcze sosem sojowym i solą (szczególnie jeżeli zamiast bulionu użyta została woda). Na sam koniec dopraw sokiem z 1/2 limonki i zamieszaj.
- Podawaj z makaronem noodle, podsmażonym tofu i innymi dodatkami.