Roladki drobiowe z jabłkami podkręconymi whisky – myślę, że smakiem zaskoczą nie jednego gościa. Bardzo smaczna propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Zbliża się Wielkanoc warto pomyśleć o czymś specjalnym na świąteczny stół.
Jabłka podlane whisky nabierają charakteru, który dodatkowo podkreślają podprażone orzechy włoskie. Żeby, jednak nie było nudno, dodatek skórki otartej z cytryny nadaje całości świeżości i lekkości. Roladki są soczyste, a farsz z dodatkiem mielonej wieprzowiny wzbogaca ich smak.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
200 g mielonego mięsa wieprzowego
3 jabłka
3 cebulki szalotki
100 ml whisky (można pominąć)
3 łyżki masła
skórka i sok z cytryny
garść orzechów włoskich
1 jajko
świeży rozmaryn
sól i pieprz do smaku
olej
Przygotowanie:
- Cebulki szalotki kroimy w plasterki, jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią, następnie je siekamy.
- Mięso mielone podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem oleju, często mieszamy, aby je rozdrobnić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przekładamy do naczynia blendera.
- Na tą samą patelnię dodajemy 2 łyżki masła podsmażamy szalotkę, aż delikatnie się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone jabłka. sok z cytryny i łyżeczkę posiekanego rozmarynu. Dodajemy orzechy oraz whisky (możemy pominąć). Dusimy, aż alkohol odparuje. Podlewamy niedużą ilością wody, aby powstał sos. Możemy dodać jeszcze łyżkę masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut, uważając, aby jabłka się nie rozpadły.
- Przekładamy 1/3 sosu jabłkowego do mięsa mielonego, dodajemy skórkę z cytryny oraz jedno jajko. Całość blendujemy.
- Pierś kurczaka oczyszczamy z włókien i kostek, kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały nam 4 kotlety. Wkładamy je pojedynczo do foliowego worka (u mnie na mrożonki) i rozbijamy dość cienko. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy plaster mięsa nakładamy farsz i rozprowadzamy po całości zostawiając mały margines po bokach. Zwijamy roladki, ja dodatkowo przewiązuję je sznurkiem do mięsa, możecie spiąć wykałaczkami.
- Na każdej roladce kładziemy gałązki rozmarynu i smarujemy olejem. Następnie podsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem jabłkowym (jeżeli trzeba możemy podlać wodą) i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.