Rewelacyjna rolada z indyka z chlebowym farszem. Pełna wyrazistych smaków. Zielone oliwki, jabłuszka kaparowe i suszone na słońcu pomidory – brzmi pysznie prawda ? To zdrowa i bardzo smaczna propozycja na wielkanocny obiad – nie musimy się martwić o kalorie, których podczas świątecznych dni nie brakuje. Rolada świetnie sprawdzi się również na zimno, na kanapkach.
Składniki:
na 6 porcji
1 filet z indyka (około 800 g)
2 kromki czerstwego, razowego chleba
8 suszonych na słońcu pomidorów (ewentualnie z zalewy)
10 oliwek
5 jabłuszek kaparowych
1 ząbek czosnku
listki z 4 gałązek tymianku
1 duże jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
dodatkowo: kilak gałązek tymianku, łyżka oleju rzepakowego, rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Z piersi odetnij polędwiczkę (nie będzie potrzebna).
- Pierś ułóż na desce, przykryj folią spożywczą lub papierem do pieczenia i rozbij tłuczkiem na grubość około 1,5 cm. Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
- Przygotuj farsz. W naczyniu malaksera rozdrobnij chleb na okruchy. Dodaj oliwki, kapary i czosnek, suszone pomidory, tymianek, olej i jajko. Porządnie przypraw solą i pieprzem, zmiksuj. Powinien powstać zwarty farsz.
- Farsz wyłóż na pierś z indyka. Następnie mięso ściśle zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami i nasmaruj olejem rzepakowym. Obłóż gałązkami tymianku. Pozostaw na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
- Przełóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piecz przez około 40 minut. Jeżeli zauważysz, że mięso słabo się rumieni, rozetnij rękaw na pięć minut przed końcem pieczenia.
- Upieczoną roladę odstaw na 5 minut. Następnie wyciągnij wykałaczki i pokrój na plastry.
- Nie wylewaj sosu powstałego z pieczenia, dodaj nieco śmietany kremówki, następnie zredukuj sos na średnim ogniu. Ewentualnie dopraw, możesz dodać posiekane, suszone pomidory.