Niezwykle proste i pyszne risotto ze szparagami i cytryną. Kremowa konsystencja, aromatyczne szparagi i świeżość cytryny sprawią, ze Wasi goście będą chcieć dokładkę :). To doskonałe i sycące danie, które nie wymaga skomplikowanych produktów, głównym składnikiem są szparagi na które obecnie trwa sezon. Przed dodaniem szparagów uzyskujecie bazę do risotto.
Tak przygotowaną bazę do risotto możecie wzbogacić o inne składniki, nie muszą to być koniecznie szparagi. Świetnie będą pasować pomidorki koktajlowe i bazylia, dynia i szałwia, lub zielony groszek i kurczak. Warto jednak sobie zawsze przygotować taką aromatyczną bazę – później jest o niebo smaczniej :).
Składniki:
300 g ryżu na risotto
1 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
100 ml wytrawnego, białego wina
1 mała cebula
3 łodygi selera naciowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 pęczek zielonych szparagów
garść świeżo startego parmezanu
skórka i sok z 1/2 cytryny
dodatkowo: łyżka zimnego masła i posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zagotuj bulion i odstaw.
- Odłam zdrewniałe końce szparagów, łodygi pokrój na dość cienkie krążki, a czubki zostaw w całości.
- W dużym rondlu rozgrzej łyżkę oleju z masłem i dodaj drobno posiekany seler i cebulę. Duś na małym ogniu do miękkości przez około 10 minut. Warzywa mają się jedynie zeszklić.
- Dodaj ryż i zwiększ płomień palnika. Mieszaj przez chwilę.
- Wlej wino i poczekaj, aż alkohol wyparuje.
- Wlej chochlę bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Wlej kolejną chochlę, zmniejsz płomień. Ryż nie powinien gotować się zbyt szybko.
- Dodawaj bulion stopniowo, jak zużyjesz około 500 ml bulionu dodaj szparagi i kontynuuj dolewanie bulionu. Być może nie będzie trzeba zużywać całego.
- Nie należy ryżu gotować zbyt długo, próbuj w czasie gotowania. Ryż i warzywa powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Ziarna powinny być kremowe i podwoić swoja objętość poprzez wchłonięcie wywaru.
- Wyłącz gaz. Dodaj do ryżu tarty parmezan, masło, sok i skórkę z cytryny. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Risotto podawaj posypane natką pietruszki i skórką otartą cytryny. Możesz też skropić dobrej jakości oliwą.