Risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami wyszło obłędnie pyszne :). Kremowe, aromatyczne z moimi ulubionymi o tej porze grzybami :). Białe wino, parmezan, borowiki i tymianek – składniki, które składają się na wyjątkowy smak i aromat tego risotta. Jeżeli macie dostęp do świeżych, leśnych grzybów – nie zwlekajcie ze zrobieniem tego dania :).

risotto-686x1024 Risotto z prawdziwkami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto

3 -4 prawdziwki (można zastąpić innymi leśnymi grzybami)

kilka gałązek świeżego tymianku

1/2 szklanki białego wina

2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

około 2 łyżek świeżo startego parmezanu

 sól i świeżo zmielony czarny pieprz

kilka łyżek masła

risotto-z-grzybami-686x1024 Risotto z prawdziwkami

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Prawdziwki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki.
  • W garnku umieść 2 łyżki masła i od razu dodaj cebulę i czosnek (wrzucenie na zimne masło zapobiegnie spaleniu czosnku). Smaż 2 – 3 minuty. Cebula i czosnek mają się jedynie zeszklić. Dodaj posiekane prawdziwki oraz listki z kilku gałązek tymianku. Smaż kilka minut.
  • Do grzybów wsyp suchy ryż i chwilę smaż. Ryż powinien stać się przezroczysty.
  • Dodaj 1/2 szklanki wina i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Dodaj szklankę wody lub bulionu, przemieszaj i duś na małym ogniu. Płyn dodawaj stopniowo, czekając, aż ryż wchłonie poprzednią ilość. Możliwe, że będzie go potrzeba mniej niż podałam w przepisie. Od czasu do czasu całość delikatnie przemieszaj, nie rób tego jednak zbyt energicznie. Gotowe risotto jest kremowe, nie za gęste, ziarna ryżu powinny być miękkie i pozostać w całości.
  • Dopraw risotto solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dodaj starty parmezan i łyżkę masła, wymieszaj. Od razu podawaj.