Risotto z prawdziwkami wyszło obłędnie pyszne :). Kremowe, aromatyczne z moimi ulubionymi o tej porze grzybami :). Białe wino, parmezan, borowiki i tymianek – składniki, które składają się na wyjątkowy smak i aromat tego risotta. Jeżeli macie dostęp do świeżych, leśnych grzybów – nie zwlekajcie ze zrobieniem tego dania :).
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
3 -4 prawdziwki (można zastąpić innymi leśnymi grzybami)
kilka gałązek świeżego tymianku
1/2 szklanki białego wina
2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
około 2 łyżek świeżo startego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kilka łyżek masła
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Prawdziwki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki.
- W garnku umieść 2 łyżki masła i od razu dodaj cebulę i czosnek (wrzucenie na zimne masło zapobiegnie spaleniu czosnku). Smaż 2 – 3 minuty. Cebula i czosnek mają się jedynie zeszklić. Dodaj posiekane prawdziwki oraz listki z kilku gałązek tymianku. Smaż kilka minut.
- Do grzybów wsyp suchy ryż i chwilę smaż. Ryż powinien stać się przezroczysty.
- Dodaj 1/2 szklanki wina i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Dodaj szklankę wody lub bulionu, przemieszaj i duś na małym ogniu. Płyn dodawaj stopniowo, czekając, aż ryż wchłonie poprzednią ilość. Możliwe, że będzie go potrzeba mniej niż podałam w przepisie. Od czasu do czasu całość delikatnie przemieszaj, nie rób tego jednak zbyt energicznie. Gotowe risotto jest kremowe, nie za gęste, ziarna ryżu powinny być miękkie i pozostać w całości.
- Dopraw risotto solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dodaj starty parmezan i łyżkę masła, wymieszaj. Od razu podawaj.