Ravioli z nadzieniem z pieczonego czosnku i dyni

Wiem, że przygotowanie ciasta makaronowego brzmi mega trudno i czasłochłonnie. Zapewniam jednak, że smak domowych ravioli z nadzieniem z pieczonego czosnku i dyni zrekompensuje wszelkie niedogodności. Ja osobiście bardzo lubię przygotowywać domowy makaron, a od kiedy mam maszynkę do jego wałkowania to tym bardziej :). Jeżeli planujesz robić domowy makaron regularnie, to bardzo polecam Ci jej zakup 🙂

DSC_7971-683x1024 Ravioli z nadzieniem z pieczonego czosnku i dyni

 

DSC_7977-683x1024 Ravioli z nadzieniem z pieczonego czosnku i dyni

SKŁADNIKI

– ciasto na ravioli –

300 g mąki pszennej (użyłam typu 450)

3 całe jajka

– nadzienie –

1 mała dynia hokkaido

1 główka czosnku

3 łyżki tartego parmezanu

1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki zmielonej kolendry

1 płaska łyżeczka soli

świeżo zmielony czarny pieprz ( około 7 przekręceń  młynka)

1 małe jajko (można ewentualnie pominąć farsz po ugotowaniu będzie luźniejszy)

4 łyżki oliwy

– masło szałwiowe –

100 g masła (lubię używać solonego)

10 listków świeżej szałwii

INSTRUKCJA

  • Dynię pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Ułóż na blaszcze do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na pół i połóż obok dyni. Wszystko skrop 2 łyżkami oliwy lub oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz do miękkości, czosnek wyjmij jak już będzie miękki i lekko zrumieniony z wierzchu. Po upieczeniu odstaw dynię do wystudzenia.
  • Przygotuj masło szałwiowe. W rondelku rozpuść masło, dodaj listki szałwi i cały czas gotuj na średnim ogniu, aż listki staną się chrupiące. Pilnuj, żeby masło się nie spaliło, w razie potrzeby zmniejsz ogień.
  • Przygotuj ciasto na ravioli. Wsyp mąkę na stolnicę lub do miski. Zrób na środki wgłębienie i wlej do niego roztrzepane jajka.  Następnie za pomocą widelca wymieszaj je z jak największą ilością mąki, będzie póżniej mniej kleić się do rąk. Ja zamiast widelcem robię tow mikserze końcówką do ciasta drożdżowego. Jak ciasto jest już wstępnie połączone wyrób je rękami. Jeżeli widzisz, że jest suche, zwilż dłonie lekko wodą i wyrabiaj dalej. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką i owiń folią, włóż do lodówki na  30 minut, żeby odpoczęło.
  • Przygotuj nadzienie. Dynię umieść w naczyniu blendera, wyciśnij pieczony czosnek z łupinek i wszystko zblenduj na gładkie puree. Dodaj resztę składników, wymieszaj i spróbuj. Ewentuanie dodaj jeszcze nieco soli i gałki.
  • Wyjmij ciasto makaronowe z lodówki podziel na 4 części. Części których nie używasz trzymaj pod lekko wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.
  • Każdą część ciasta rozwałkuj bardzo cienko, ja do tego używam maszynki.
  • Rozwałkowaną połowę ciasta posmaruj wodą za pomocą pędzelka i na niej układaj po czubatej łyżeczce farszu zachowując około 3 cm odstępy. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij palcami. Wytnij pierożki, możesz wyciąć kwadraty za pomocą noża lub kółka za pomocą foremki do ciastek lub szklanki. Brzegi ravioli dociskam jeszcze widelcem, żeby mieć pewność, że ciasto jest dobrze sklejone i farsz nie wypłynie podczas gotowania.
  • Podobnie postępuj z resztą ciasta.
  • Ravioli gotuj w osolonej, gotującej się wodzie, przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  • Ravioli podawaj  polane masłem szałwiowym, posypane wiórkami parmezanu. Ja dodałam również świeżą, fioletową bazylię, która świetnie komponuje się z resztą składników.
  • Smacznego!