Puszyste placuszki na ricottcie to ostatnio nasza ulubiona forma śniadania, którą również pokochali nasi goście :). Placuszki są puszyste, a dzięki dodatkowi ricotty bardzo wilgotne. Robi się je ekspresowo, wystarczy kleks jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, sezonowe owoce i mamy szczyt kulinarnego szczęścia :). Skusicie się?
SKŁADNIKI
250g ricotty
2 duże jajka
2 łyżki mleka
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru białego lub trzcinowego (może być inne ulubione słodzidło)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
do wersji czekoladowej: 2 łyżki naturalnego kakao
dodatkowo: jogurt grecki lub kwaśna śmietana, świeże owoce
INSTRUKCJA
- Ricottę wymieszaj z 2 jajkami, cukrem i mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Jeżeli robisz placki w dwóch wersjach, ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj kakao.
- Smaż placki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Podawaj z jogurtem lub śmietaną i świeżymy owocami.