Stawiając na sezonowość zapraszam Was dzisiaj po przepis na przepyszny krem z białych warzyw. Prosty w przygotowaniu, na bazie składników, które na pewno znajdziecie w osiedlowym sklepie :). Tak naprawdę możecie kombinować z jej smakiem dodając kalafiora, cieciorki, a szalotkę zastępując porem :). Wszystko zależy od Waszej kulinarnej inwencji :).
SKŁADNIKI
2 pietruszki
1 seler
3 ziemniaki
1 duże jabłko
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 l bulionu (możesz zastąpić wodą)
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJA
- Warzywa oraz szalotkę i czosnek obierz, następnie pokrój w średnią kostkę. Obierz jabłko, pozbądź się gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
- Na maśle z olejem lekko podsmaż szalotki z czosnkiem i liściem laurowym, aż staną się szkliste.
- Następnie dodaj warzywa oraz jabłko i smaż, aż staną się delikatnie złote.
- Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
- Zmiksuj zupę na krem, dopraw gałką muszkatołową i jeżeli trzeba solą i pieprzem.
- Podawaj z grzankami lub podsmażonymi na maśle plasterkami jabłka.