Przepyszny krem z białych warzyw

Stawiając na sezonowość zapraszam Was dzisiaj po przepis na przepyszny krem z białych warzyw. Prosty w przygotowaniu, na bazie składników, które na pewno znajdziecie w osiedlowym sklepie :). Tak naprawdę możecie kombinować z jej smakiem dodając kalafiora, cieciorki, a szalotkę zastępując porem :). Wszystko zależy od Waszej kulinarnej inwencji :).

DSC_6183-2-683x1024 Przepyszny krem z białych warzyw

SKŁADNIKI

2 pietruszki

1 seler

3 ziemniaki

1 duże jabłko

3 szalotki

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 l bulionu (możesz zastąpić wodą)

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki masła

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

INSTRUKCJA

  • Warzywa oraz szalotkę i czosnek obierz, następnie pokrój w średnią kostkę. Obierz jabłko, pozbądź się gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
  • Na maśle z olejem lekko podsmaż szalotki z czosnkiem i liściem laurowym, aż staną się szkliste. 
  • Następnie dodaj warzywa oraz jabłko i smaż, aż staną się delikatnie złote.
  • Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
  • Zmiksuj zupę na krem, dopraw gałką muszkatołową i jeżeli trzeba solą i pieprzem.
  • Podawaj z grzankami lub podsmażonymi na maśle plasterkami jabłka.