Pomarańczowa owsianka to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Nawet osoby które notorycznie narzekają na poranny brak czasu, nie będę miały usprawiedliwienia na niezjedzone śniadanie 😉 Pomarańczową owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej, rano potrzebujemy dosłownie kilku minut, aby cieszyć się pożywnym śniadaniem 🙂 Płatki zalane sokiem pomarańczowym dodają energii i szybko stawiają na nogi. Dzisiaj proponuję Wam najprostszą wersję, którą możemy dowolnie udoskonalać i wzbogacać o nowe smaki, polecam spróbować z cynamonem oraz imbirem. Te przyprawy cudownie rozgrzewają organizm 🙂
Składniki:
na 2 porcje
1.5 szklanki płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskich, ale nie błyskawicznych)
2 duże pomarańcze
1/2 szklanki mleka (u mnie kokosowe)
1 banan
porządna szczypta brązowego cukru lub łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
Przygotowanie:
- Z pomarańczy wyciskamy jak najwięcej soku, następnie zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień płatki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy na średnim ogniu, aż całość zgęstnieje.
- Banana kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego lub masła i dodajemy banany, posypujemy je brązowym cukrem lub polewamy miodem i smażymy do momentu, aż zrobią się złote.
- Pomarańczową owsiankę wykładamy do miseczek, dodajemy karmelizowane banany. Możemy również podawać z jogurtem greckim.