Podwójnie czekoladowe ciasto z letnimi owocami

Podwójnie czekoladowe ciasto z truskawkami – takie letnie desery to ja szanuję :). Lekkie jak chmurka, dwa czekoladowe musy otulone biszkoptową chmurką. Połączenie gorzkiej i białej czekolady sprawia, że całość jest zrównoważona pod względem słodyczy, delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Idealne będą tutaj poza truskawkami, maliny i porzeczki. Szczególnie te ostatnie swoją kwaskowością sprawią, że deser zyska nowy wymiar. Do tego schłodzone wino lub dobre espresso i nic już więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba :).

DSC_1408-683x1024 Podwójnie czekoladowe ciasto z letnimi owocami

DSC_1402-683x1024 Podwójnie czekoladowe ciasto z letnimi owocami

 

SKŁADNIKI

200 g włoskich biszkoptów do tiramisu

200 ml świeżo zaparzonego espresso

świeże owoce: maliny, truskawki, porzeczki

– mus z gorzkiej czekolady

300 g gorzkiej czekolady

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżka cukru pudru

500 ml zimnej śmietanki kremówki 30%

szczypta soli

– mus z białej czekolady –

200 g białej czekolady 

1 łyżeczka żelatyny w proszku

1 łyżka ciepłej 

250 ml śmietanki kremówki 30%

*użyłam foremki do tortu z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, jeżeli planujesz użyć większej formy będziesz potrzebować większej ilości biszkoptów

DSC_1492-683x1024 Podwójnie czekoladowe ciasto z letnimi owocami

INSTRUKCJA

  • Boki tortownicy wyłóż biszkoptami. Resztę biszkoptów przez chwilę maczaj w espresso i układaj na dnie formy. Dno w całości powinno być pokryte biszkoptami, być może będzie trzeba je odpowiednio dociąć aby idealnie wypełniły całą powierzchnię.
  • Całość wstaw do zamrażalnika lub lodówki na czas przygotowania musu z gorzkiej czekolady.
  • Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w misce, dodaj cukier puder, gorzkie kakao i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie ostudź.
  • Śmietanę ubij z solą na sztywną pianę. Następnie dodaj 1/3 ubitej piany do ostudzonej masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę ubitej śmietany i ponownie delikatnie wymieszaj całość tak aby pozbyć się smug.
  • Formę wyłożoną biszkoptami wyjmij z lodówki i wlej do niej mus czekoladowy, wyrównaj wierzch i lekko uderz formą o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Wstaw ponownie do lodówki.
  • Przygotuj mus z białej czekolady.
  • Żelatynę wymieszaj w ciepłej wodzie. 
  • Połowę śmietany kremówki doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką aby pozbyć się grudek. Gorącą śmietaną zalej posiekaną na drobne kawałki białą czekoladę. Odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj, aby powstała płynna masa.
  • Resztę śmietanki ubij na sztywną pianę i dodaj do ostudzonej masy. Delikatnie wymieszaj.
  • Biały mus wylej na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady. 
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  • Udekoruj świeżymi truskawkami, mailinami i miętą. Idealne będą też porzeczki.

DSC_1467-683x1024 Podwójnie czekoladowe ciasto z letnimi owocami