Podwójnie czekoladowe ciasto z truskawkami – takie letnie desery to ja szanuję :). Lekkie jak chmurka, dwa czekoladowe musy otulone biszkoptową chmurką. Połączenie gorzkiej i białej czekolady sprawia, że całość jest zrównoważona pod względem słodyczy, delikatna, wręcz rozpływa się w ustach. Idealne będą tutaj poza truskawkami, maliny i porzeczki. Szczególnie te ostatnie swoją kwaskowością sprawią, że deser zyska nowy wymiar. Do tego schłodzone wino lub dobre espresso i nic już więcej do kulinarnego szczęścia nie potrzeba :).
SKŁADNIKI
200 g włoskich biszkoptów do tiramisu
200 ml świeżo zaparzonego espresso
świeże owoce: maliny, truskawki, porzeczki
– mus z gorzkiej czekolady
300 g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
500 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
– mus z białej czekolady –
200 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny w proszku
1 łyżka ciepłej
250 ml śmietanki kremówki 30%
*użyłam foremki do tortu z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, jeżeli planujesz użyć większej formy będziesz potrzebować większej ilości biszkoptów
INSTRUKCJA
- Boki tortownicy wyłóż biszkoptami. Resztę biszkoptów przez chwilę maczaj w espresso i układaj na dnie formy. Dno w całości powinno być pokryte biszkoptami, być może będzie trzeba je odpowiednio dociąć aby idealnie wypełniły całą powierzchnię.
- Całość wstaw do zamrażalnika lub lodówki na czas przygotowania musu z gorzkiej czekolady.
- Gorzką czekoladę połam na kawałki i umieść w misce, dodaj cukier puder, gorzkie kakao i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie ostudź.
- Śmietanę ubij z solą na sztywną pianę. Następnie dodaj 1/3 ubitej piany do ostudzonej masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę ubitej śmietany i ponownie delikatnie wymieszaj całość tak aby pozbyć się smug.
- Formę wyłożoną biszkoptami wyjmij z lodówki i wlej do niej mus czekoladowy, wyrównaj wierzch i lekko uderz formą o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Wstaw ponownie do lodówki.
- Przygotuj mus z białej czekolady.
- Żelatynę wymieszaj w ciepłej wodzie.
- Połowę śmietany kremówki doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką aby pozbyć się grudek. Gorącą śmietaną zalej posiekaną na drobne kawałki białą czekoladę. Odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj, aby powstała płynna masa.
- Resztę śmietanki ubij na sztywną pianę i dodaj do ostudzonej masy. Delikatnie wymieszaj.
- Biały mus wylej na zastygnięty mus z gorzkiej czekolady.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
- Udekoruj świeżymi truskawkami, mailinami i miętą. Idealne będą też porzeczki.