Jabłka w cieście już jakiś czas temu pojawiły się na blogu, jednak było to ciasto naleśnikowe (przepis znajdziecie tutaj). Dzisiaj proponuję Wam plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym z nutą cynamonu i kardamonu, obficie polane solonym karmelem. Czy może być pyszniej? Koniecznie spróbujcie :).
SKŁADNIKI
3 duże jabłka
200 g mąki
200 ml kefiru
1 duże jajko
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
solony karmel z tego przepisu
INSTRUKCJA
- Z podanych składników przygotuj ciasto. Suche składniki wymieszaj razem i połącz z mokrymi.
- Jabłka pokrój na plastry, wytnij gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż po 2 – 3 minuty z każdej stron.
- Podawaj obficie posypane cukrem pudrem lub polane solonym karmelem.