Plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym

 

Jabłka w cieście już jakiś czas temu pojawiły się na blogu, jednak było to ciasto naleśnikowe (przepis znajdziecie tutaj). Dzisiaj proponuję Wam plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym z nutą cynamonu i kardamonu, obficie polane solonym karmelem. Czy może być pyszniej? Koniecznie spróbujcie :).

DSC_4544-673x1024 Plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym

DSC_4547-663x1024 Plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym

SKŁADNIKI

3 duże jabłka

200 g mąki 

200 ml kefiru

1 duże jajko

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

solony karmel z tego przepisu

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników przygotuj ciasto. Suche składniki wymieszaj razem i połącz z mokrymi.
  • Jabłka pokrój na plastry, wytnij gniazda nasienne.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż po 2 – 3 minuty z każdej stron.
  • Podawaj obficie posypane cukrem pudrem lub polane solonym karmelem.