Tym razem na letnie śniadanie proponuję Wam placuszki na bazie twarogu – małdrzyki. Małdrzyki to tradycyjne placki, które dobrze znane są w Małopolsce. Te pyszne placuszki serowe doskonale komponują się z dużą ilością sezonowych owoców i gęstym jogurtem. Są bardzo delikatne, ale sycące. Ich smak możecie sobie urozmaicać skórką cytrynową lub pomarańczową. Doskonale sprawdzi się również wanilia :).
SKŁADNIKI
500 g łustego twarogu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
świeże owoce
mąka pszenna do obtoczenia placuszków
INSTRUKCJA
- Twaróg rozgnieć widelcem razem z jajkami, ekstraktem waniliowym i skórką otartą z pomarańczy.
- Następnie dodaj cukier puder oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Składników nie miksuj, masa wyjdzie wtedy zbyt rzadka.
- Podziel na około 12 kawałków i uformuj placuszki. Obtocz je delikatnie w mące i smaż na maśle klarowanym lub oleju z dodatkiem masła.
- Placuszki są bardzo delikatne, smaż je na złoto z obu stron. Następnie przekładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze świeżymi owocami.