Placki owsiane z karmelem jabłkowym to bardzo smaczny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Dodatek mąki owsianej sprawia, że placki mają mniej zwartą konsystencję, niż te przygotowane na mące pszennej. Zachowuje delikatność i rozpływają się w ustach. Bardzo ciekawy dodatek stanowi tutaj karmel jabłkowy. Brzmi skomplikowanie, a to tylko długo gotowany sok jabłkowy. Dzięki naturalnym cukrom, po długim gotowaniu nabiera ciemnej barwy i wyrazistego smaku. Cała trudność polega jedynie na wybraniu naturalnego, tłoczonego soku i przypilnowaniu go podczas gotowania.
Składniki:
na jabłkowy karmel
500 ml soku jabłkowego 100%
na placki
1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki cukru trzcinowego *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka kefiru
kilka łyżek oleju kokosowego lub masła
1 gruszka
1 jabłko
Przygotowanie:
- Przygotowujemy karmel. Sok jabłkowy przelewamy do garnka z grubym dnem, następnie gotujemy na małym ogniu około 30 – 40 minut, aż nabierze ciemnej barwy i zgęstnieje. Odstawiamy.
- Owoce kroimy na plastry i smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem kokosowym. Odstawiamy.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę owsianą, płatki owsiane, cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kefir i jajka i mieszamy całość do połączenia się składników.
- Smażymy bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką lub z dodatkiem tłuszczu na zwykłej patelni. Po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu.
- Placki podajemy polane karmelem jabłkowym, przełożone owocami. Świetnie będzie pasował również jogurt grecki.
* Jeżeli nie będziecie placków podawać z karmelem, możecie dodać do ciasta nieco więcej cukru.