Pierogi z farszem dyniowym to przepis, który skradł serca moich domowników. Dynia w połączeniu z papryką wędzoną smakuje wyjątkowo i warto spróbować tej kombinacji smaków. Pierogi polałam solidną ilością masła rozmarynowego, chrupiące igiełki rozmarynu są przepyszne!
SKŁADNIKI
1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg)
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
2 – centymetrowy kawałek imbiru
1/3 łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
50 g masła
2 gałązki świeżego rozmarynu
ciasto na pierogi (przepis na ciasto pochodzi z bloga Burczy mi w brzuchu)
3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
6 łyżek oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
INSTRUKCJA
- Dynie pokrój na mniejsze kawałki upiecz lub ugotuj na parze. Następnie ostudź i rozgnieć miąższ widelcem. Ważne, żeby nie miksować blenderem, farsz wyjdzie wtedy zbyt rzadki.
- Do farszu dodaj paprykę wędzoną, chili, porządną ilość soli i pieprzu, starty na tarce imbir oraz rozgniecie ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp szklankę mąki, dodaj 6 łyżek oliwy i 1 płaską łyżeczkę soli. Zacznij wlewać ciepłą wodę i mieszaj ciasto drewnianą łyżką. Nie wlewaj od razu całej wody. Obserwuj ciasto, jak zobaczysz, że wchłonęło odpowiednią ilość, nie dolewaj reszty wody.
- Ciasto cienko rozwałkuj, przy pomocy szklanki wytnij kółka i na każde kółko ułóż po łyżce farszu.
- Zagotuj wodę na pierogi, wodę posól. Wrzucaj po kilka pierogów do gotującej się wody.
- Masło rozpuść na patelni razem z igłami rozmarynu.
- Ugotowane pierogi podawaj z masłem rozmarynowym.