Pierogi z farszem dyniowym

Pierogi z farszem dyniowym to przepis, który skradł serca moich domowników. Dynia w połączeniu z papryką wędzoną smakuje wyjątkowo i warto spróbować tej kombinacji smaków. Pierogi polałam solidną ilością masła rozmarynowego, chrupiące igiełki rozmarynu są przepyszne!

DSC_4930-683x1024 Pierogi z farszem dyniowym

SKŁADNIKI

1 mała dynia hokkaido (około 1,5 kg)

1 czubata łyżeczka wędzonej papryki

2 – centymetrowy kawałek imbiru

1/3 łyżeczki płatków chili

2 ząbki czosnku

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

50 g masła

2 gałązki świeżego rozmarynu

ciasto na pierogi (przepis  na ciasto pochodzi z bloga Burczy mi w brzuchu)

3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)

6 łyżek oliwy

1 płaska łyżeczka soli

1 szklanka ciepłej wody

INSTRUKCJA

  • Dynie pokrój na mniejsze kawałki upiecz lub ugotuj na parze. Następnie ostudź i rozgnieć miąższ widelcem. Ważne, żeby nie miksować blenderem, farsz wyjdzie wtedy zbyt rzadki.
  • Do farszu dodaj paprykę wędzoną, chili, porządną ilość soli i pieprzu, starty na tarce imbir oraz rozgniecie ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj ciasto. Do dużej miski wsyp szklankę mąki, dodaj 6 łyżek oliwy i 1 płaską łyżeczkę soli. Zacznij wlewać ciepłą wodę i mieszaj ciasto drewnianą łyżką. Nie wlewaj od razu całej wody. Obserwuj ciasto, jak zobaczysz, że wchłonęło odpowiednią ilość, nie dolewaj reszty wody. 
  • Ciasto cienko rozwałkuj, przy pomocy szklanki wytnij kółka i na każde kółko ułóż po łyżce farszu.
  • Zagotuj wodę na pierogi, wodę posól. Wrzucaj po kilka pierogów do gotującej się wody.
  • Masło rozpuść na patelni razem z igłami rozmarynu.
  • Ugotowane pierogi podawaj z masłem rozmarynowym.