Sezon grzybowy w pełni ! Warto wybrać się do lasu po aromatyczne kurki, podgrzybki czy prawdziwki :). Z leśnych skarbów można wyczarować takie pyszności, jak te złociste pierogi z farszem kurkowym. Ja w swoim przepisie dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu, który ugotowałam dzień wcześniej. W kuchni nic się nie marnuje :). W moim przypadku był to drób, ale świetna będzie też wołowina.
Uwielbiam ten czas, gdy gęsta mgła unosi się nad polami i mogę oddychać rześkim powietrzem. Spacer po lesie od samego rana działa na mnie terapeutycznie. Wtedy nie skupiam się na jesiennych dniach skąpanych w deszczu, tylko chłonę chwile i delektuję się wyjątkowym o tej porze zapachem lasu… Jesień też ma swoje uroki i bez wątpienia można do nich zaliczyć siedzenie na pieńku w środku lasu i popijanie herbaty z termosu. Nie wspomnę o radości, która mi towarzyszy, gdy wracam z takiego spaceru z koszykiem pełnym grzybów :).
Składniki:
– ciasto na pierogi –
1 kg mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypywania stolnicy
1 łyżeczka soli
100 ml roztopionego masła
około 400 ml gorącej wody (po zagotowaniu odstawionej na 5 minut)
– farsz –
mięso z rosołu
około 300 g świeżych kurek lub innych leśnych grzybów
1 cebula
garść posiekanego oregano lub tymianku
2 łyżki masła + łyżka do podsmażenia kurek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj razem z solą i roztopionym masłem, ciągle mieszając zacznij stopniowo dolewać gorącą wodę. Uważaj, żeby się nie poparzyć ! Na początku możesz pomóc sobie drewnianą łyżką. Następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryte ściereczką odstaw na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Kurki posiekaj i podsmaż kilka minut na maśle, razem z drobno posiekaną cebulą, oregano lub tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.
- Mięso z rosołu ( u mnie drobiowe) zmiel w maszynce do mięsa razem z przestudzonymi kurkami. Możesz również to zrobić w malakserze. Dodaj 2 łyżki masła, dopraw porządnie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli farsz będzie suchy, dodaj nieco więcej masła.
- Stolnicę posyp mąką i wałkuj na niej cienkie ciasto. Wytnij w cieście kółka za pomocą szklanki lub foremki. Na środku każdego kółka ułóż farsz i zlep dokładnie rogi ciasta. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub zlepić brzegi dociskając je widelcem. Pierogi ułóż na ściereczce posypanej mąką i przykryj.
- Gotuj partiami w gotującej się i osolonej wodzie.
- Pierogi możesz podawać z wody lub ostudzić i obsmażyć na patelni.