Piernikowe supełki – podczas ich pieczenia cudownie pachnie w całym domu :). Za sprawą ciasta drożdżowego, skórki pomarańczowej i aromatycznej przyprawy do piernika mamy zagwarantowaną świąteczną atmosferę. Myślę, że to idealna okazja żeby już poczuć magię nadchodzących świąt. W końcu dużymi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w roku :).
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
100 g cukru
1 duże jajko
250 ml mleka
80 g masła
– nadzienie –
150 g miękkiego masła
80 g cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
4 łyżeczki przyprawy do piernika (na przykład z tego przepisu)
1/2 łyżeczki soli
50 g gorzkiej czekolady
roztrzepane jajko
INSTRUKCJA
- Rozpuść masło.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj.
- Podgrzej mleko i wlej do miski z mąką, dodaj roztrzepane jajko i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
- Gdy ciasto będzie mieć zwartą konsystencję wlej masło i ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Początkowo będzie Ci się wydawać, że ciasto nie wchłonie masła. Potrzeba cierpliwości i kilku minut intensywnego wyrabiania ciasta. Pod koniec możesz ciasto podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrabiać.
- Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto w tym Czasie podwoi swoją objętość.
- Przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło, cukier, przyprawę do piernika, sól i skórkę pomarańczową na gładką masę. Odstaw.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przez chwilę ponownie wyrób. Następnie podziel na dwie części.
- Blat posyp mąką. Połowę ciasta rozwałkuj na prostokąt. Wymiary około 40 cm x 50 cm. Rozsmaruj na rozwałkowanym cieście połowę maślanej masy i posyp startą, gorzką czekoladą.
- Złóż ciasto na 3 części, powinno mieć trzy warstwy. Pokrój ciasto na 5 – 6 długich pasków. Każdy pasek zawiąż na supeł, chowając końce pod spodem supła. Supełki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- To samo powtórz z drugą częścią ciasta. Te supełki będę już bez czekolady.
- Supełki przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut, aby wyrosły.
- Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Piecz przez około 20 – 25 minut.