Piernikowe supełki

Piernikowe supełki – podczas ich pieczenia cudownie pachnie w całym domu :). Za sprawą ciasta drożdżowego, skórki pomarańczowej i aromatycznej przyprawy do piernika mamy zagwarantowaną świąteczną atmosferę.  Myślę, że to idealna okazja żeby już poczuć magię nadchodzących świąt. W końcu dużymi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w roku :).

DSC_5045-683x1024 Piernikowe supełki

SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej 

7 g drożdży suszonych

100 g cukru

1 duże jajko

250 ml mleka

80 g masła

– nadzienie –

150 g miękkiego masła

80 g cukru trzcinowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

4 łyżeczki przyprawy do piernika (na przykład z tego przepisu)

1/2 łyżeczki soli

50 g gorzkiej czekolady

roztrzepane jajko 

INSTRUKCJA

  • Rozpuść masło.
  • Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj.
  • Podgrzej mleko i wlej do miski z mąką, dodaj roztrzepane jajko i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
  • Gdy ciasto będzie mieć zwartą konsystencję wlej masło i ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Początkowo będzie Ci się wydawać, że ciasto nie wchłonie masła. Potrzeba cierpliwości i  kilku minut intensywnego wyrabiania ciasta. Pod koniec możesz ciasto podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto w tym Czasie podwoi swoją objętość.
  • Przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło, cukier, przyprawę do piernika, sól i skórkę pomarańczową na gładką masę. Odstaw.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe przez chwilę ponownie wyrób. Następnie podziel na dwie części.
  • Blat posyp mąką. Połowę ciasta rozwałkuj na prostokąt. Wymiary około 40 cm x 50 cm. Rozsmaruj na rozwałkowanym cieście połowę maślanej masy i posyp startą, gorzką czekoladą.
  • Złóż ciasto na 3 części, powinno mieć trzy warstwy. Pokrój ciasto na 5 – 6 długich pasków. Każdy pasek zawiąż na supeł, chowając końce pod spodem supła. Supełki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • To samo powtórz z drugą częścią ciasta. Te supełki będę już bez czekolady. 
  • Supełki przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut, aby wyrosły.
  • Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Piecz przez około 20 – 25 minut.