Piernikowe śnieżynki

Mój ulubiony przepis na pierniczki. Możecie z niego upiec klasyczne pierniki i przełożyć karmelem czekoladowym (przepis jest na blogu). Ja piekę z niego również elementy domku z piernika i robię piernikowe śnieżynki, i to właśnie z tym przepisem i instrukcją przychodzę do Was dzisiaj :). Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a ciekawy wzór uzyskacie za pomocą serwetki, to właśnie dzięki niej pierniki będą wyjątkowe :). Przeszukajcie szuflady mam lub babć i do dzieła!

Patent z serwetką możecie również wykorzystać piekąc kruche ciastka. Takie śnieżynki będą piękną dekoracją choinki lub prezentów.

 

DSC_8725-683x1024 Piernikowe śnieżynki

 

SKŁADNIKI

140 g miodu

200 g cukru trzcinowego

200 g masła

1 łyżeczka sody

4 łyżki przyprawy do piernika (według mnie, najlepsza gotowa przyprawa to ta od Kotányi)

500 g mąki pszennej

porządna szczypta soli

1 roztrzepane jajko średniej wielkości

– dodatkowo – 

serwetka o ciekawym wzorze

cukier puder do obtoczenia pierników

INSTRUKCJA

  1. W rondelku umieść masło, cukier, miód oraz przyprawę do piekarnika. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Najlepiej co jakiś czas mieszając.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj sodę i wymieszaj. Uwaga, masa będzie się mocno pienić. Odstaw na 15 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, sól, dodaj roztrzepane jajko, wlej miód rozpuszczony z masłem i cukrem. Mieszaj mikserem na średnich o obrotach, możesz też to zrobić rękoma. Masa powinna być jednolita i gładka. Wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Podziel ciasto na trzy części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 cm. Nie rób tego zbyt cienko. Najlepiej od razu robić to na papierze do pieczenia, będzie wygodniej.
  5. Rozwałkowane ciasto dość obficie posyp mąką. Ułóż na cieście serwetkę i ponownie delikatnie rozwałkuj.
  6. Oderwij od ciasta serwetkę. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wycinaj kółka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Blaszkę wstaw do lodówki lub wystaw na dwór do schłodzenia na około 15 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni.
  9. Pierniki piecz przez około 10 minut.
  10. Jak ostygną obsyp je cukrem pudrem, staraj się cukier wcierać dłońmi we wzór, aby go pięknie uwypuklić.
  11. Piernikowe śnieżynki są gotowe. Możesz z nich zrobić zawieszki na choinkę lub do prezentów. Wystarczy, że zrobisz igłą dziurkę i przepleciesz żyłkę lub nitkę.