Mój ulubiony przepis na pierniczki. Możecie z niego upiec klasyczne pierniki i przełożyć karmelem czekoladowym (przepis jest na blogu). Ja piekę z niego również elementy domku z piernika i robię piernikowe śnieżynki, i to właśnie z tym przepisem i instrukcją przychodzę do Was dzisiaj :). Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a ciekawy wzór uzyskacie za pomocą serwetki, to właśnie dzięki niej pierniki będą wyjątkowe :). Przeszukajcie szuflady mam lub babć i do dzieła!
Patent z serwetką możecie również wykorzystać piekąc kruche ciastka. Takie śnieżynki będą piękną dekoracją choinki lub prezentów.
SKŁADNIKI
140 g miodu
200 g cukru trzcinowego
200 g masła
1 łyżeczka sody
4 łyżki przyprawy do piernika (według mnie, najlepsza gotowa przyprawa to ta od Kotányi)
500 g mąki pszennej
porządna szczypta soli
1 roztrzepane jajko średniej wielkości
– dodatkowo –
serwetka o ciekawym wzorze
cukier puder do obtoczenia pierników
INSTRUKCJA
- W rondelku umieść masło, cukier, miód oraz przyprawę do piekarnika. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Najlepiej co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij z ognia, dodaj sodę i wymieszaj. Uwaga, masa będzie się mocno pienić. Odstaw na 15 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, sól, dodaj roztrzepane jajko, wlej miód rozpuszczony z masłem i cukrem. Mieszaj mikserem na średnich o obrotach, możesz też to zrobić rękoma. Masa powinna być jednolita i gładka. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na trzy części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 cm. Nie rób tego zbyt cienko. Najlepiej od razu robić to na papierze do pieczenia, będzie wygodniej.
- Rozwałkowane ciasto dość obficie posyp mąką. Ułóż na cieście serwetkę i ponownie delikatnie rozwałkuj.
- Oderwij od ciasta serwetkę. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wycinaj kółka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstaw do lodówki lub wystaw na dwór do schłodzenia na około 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 165 stopni.
- Pierniki piecz przez około 10 minut.
- Jak ostygną obsyp je cukrem pudrem, staraj się cukier wcierać dłońmi we wzór, aby go pięknie uwypuklić.
- Piernikowe śnieżynki są gotowe. Możesz z nich zrobić zawieszki na choinkę lub do prezentów. Wystarczy, że zrobisz igłą dziurkę i przepleciesz żyłkę lub nitkę.