Pieczona ciecierzyca – zdrowa fit przekąska. Bardzo fajna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Doskonale sprawdzi się podczas seansu filmowego i na imprezie :). Na pewno miło zaskoczy gości.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej papryki)
1/3 łyżeczki kurkumy
porządna szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- Ciecierzycę opłucz i odsącz na sicie. Następnie wyłóż na papierowy ręczniki i wysusz. Zalewy nie wylewaj możesz jej użyć do wegańskiego musu lub bez.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce, dodaj ciecierzycę i wymieszaj. Ciecierzyca ma być dokładnie pokryta marynatą.
- Ciecierzycę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 – 40 minut. W trakcie pieczenia zamieszaj kilka razy. Gotowa ciecierzyca powinna być chrupiąca.
- Jeszcze ciepłą przełóż do miski i podawaj lub zostaw w piekarniku co całkowitego ostygnięcia.