Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca – zdrowa fit przekąska. Bardzo fajna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Doskonale sprawdzi się podczas seansu filmowego i na imprezie :). Na pewno miło zaskoczy gości.

ciecierzyca-686x1024 Pieczona ciecierzyca

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 łyżka oleju rzepakowego

1/3 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej papryki)

1/3 łyżeczki kurkumy

porządna szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę opłucz i odsącz na sicie. Następnie wyłóż na papierowy ręczniki i wysusz. Zalewy nie wylewaj możesz jej użyć do wegańskiego musu lub bez.
  2. Wszystkie składniki marynaty umieść w misce, dodaj ciecierzycę i wymieszaj. Ciecierzyca ma być dokładnie pokryta marynatą.
  3. Ciecierzycę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 – 40 minut. W trakcie pieczenia zamieszaj kilka razy. Gotowa ciecierzyca powinna być chrupiąca.
  4.  Jeszcze ciepłą przełóż do miski i podawaj lub zostaw w piekarniku co całkowitego ostygnięcia.