Pieczeń z dyni piżmowej (recenzja patelni marki Florina Oil Control)

Pieczeń z dyni piżmowej zaskoczyła moich gości :). Oczywiście pozytywnie ! Pięknie prezentowała się na stole i jeszcze lepiej smakowała :). Doskonała sama w sobie lub jako dodatek do mięsa. Sami wybierzcie sposób jej podania :). Myślę, że u mnie zagości w święta :). Będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.

 

Podczas tego przepisu miałam okazję testować patelnię marki Florina posiadającą system Oil Control, dzięki któremu wlewasz na patelnię dokładnie taką ilość oleju,  ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Wewnątrz patelni znajdują się dwa okręgi, do których w zależności od potrzeby wlewasz 5 lub 10 gram tłuszczu (dzienne zapotrzebowanie to 20 g). Za sprawą teflonowej, trójwarstwowej strukturze patelnia bardzo szybko się nagrzewa i dobrze rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy smażymy krócej, zachowując ich walory smakowe i zdrowotne. Jeżeli chodzi o dawkowanie oleju, z systemu Oil Control na pewno będą zadowolone osoby, które dbają o sylwetkę. Kontrola poziomu spożywanego tłuszczu to jeden z kluczowych czynników w zdrowej diecie. Uważam, że to bardzo fajny patent. Dla mnie dodatkowym plusem jest fakt, że za sprawą trwałej rączki mogę w niej zapiekać dania w piekarniku. Patelnia jest również łatwa w czyszczeniu, smażone produkty nie przywierają do dna. Testowałam patelnię w rozmiarze M i dla mnie jest to idealna wielkość, patelnia jest lekka i dość głęboka, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w daniach jednogarnkowych.

Marka Florina rozpoczęła współpracę z liderem na rynku olejów rzepakowych – marką Kujawski. Efektem działań jest wprowadzenie nowości Oil Control Florina w sprzedaży z olejem Kujawski. Patelnię można kupić stacjonarnie i na www.zasmakujradosci.pl

DSC_3424-686x1024 Pieczeń z dyni piżmowej (recenzja patelni marki Florina Oil Control)

Składniki:

1 dynia piżmowa

4 garście jarmużu

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/2 szklanki orzechów laskowych

1 jajko

2 łyżki świeżo startego parmezanu

8 szalotek

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy

DSC_3523-686x1024 Pieczeń z dyni piżmowej (recenzja patelni marki Florina Oil Control)

 

Przygotowanie:

  • Dynię przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Za pomocą łyżki w każdej połówce zrób miejsca na farsz, pozbywając się nieco dyni (przyda się do farszu). Natrzyj solą i pieprzem.
  • Szalotki pokrój na ćwiartki, ząbki czosnku na plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć cebulki i posiekany czosnek, smaż minutę. Dodaj orzechy, porwany jarmuż oraz pozostałe z wydrążania kawałki dyni. Smaż kilka minut oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie ostudź farsz i posiekaj go nożem. Dodaj jajko, parmezan i wyrób farsz dłońmi. Farszem nadziej obie połówki dyni i złóż w całość. Zwiąż dynię w kilku miejscach sznurkiem aby całość się lepiej trzymała. Wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w 180 stopniach.

 

* wpis powstał przy współpracy z marką Florina