Kolejne zdrowe śniadanie zagościło u mnie w piątkowy poranek. W wydaniu typowo jesiennym, czyli owsianka dyniowo-jabłkowa. Prosta i szybka w wykonaniu, bez skomplikowanych składników. Takie śniadania lubię 😉 Płatki owsiane przestaną się Wam kojarzyć jedynie z odchudzaniem i monotonną dietą. Zdecydowanie ten przepis je odczarowuje i zamienia w pożywne śniadanie. Przy okazji zapewnimy naszemu organizmowi wiele cennych dla zdrowia składników.Miło tak zacząć dzień 🙂
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka musu dyniowo-jabłkowego z tego przepisu
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 jabłko
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Płatki zalewamy musem dyniowo-jabłkowym i odstawiamy na 30 minut lub całą noc.
- Po tym czasie dodajemy sok jabłkowy, miód oraz cynamon. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
- Jabłko myjemy, kroimy na plasterki i pozbywamy się pestek.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego lub masła i smażymy po minucie z każdej strony (lub nieco dłużej, jeżeli plastry są dość grube).
- Owsiankę przekładamy do miseczek lub ozdobnych słoiczków, dekorujemy plasterkami jabłka i podajmy.
- Możemy również owsiankę zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Wystarczy, że przełożymy do odpowiedniego pojemnika, dodamy jogurt grecki i owoce. Owsianka dyniowo-jabłkowym bardzo dobrze smakuje również na zimno, podana właśnie z jogurtem.