Po dzisiejszych pączkach, faworkach i innych tłustych słodkościach na pewno wielu z Was będzie potrzebowało odmiany :). Śniadaniowe fit tartaletki będą idealne, zdrowe i pyszne :). Myślę, że jak już raz ich spróbujecie to będziecie częściej sięgać po ten lekki przepis :). Bardzo Wam polecam. Możecie wybrać swoje ulubione owoce, dodać czekoladę lub masło orzechowe, możliwości jest naprawdę wiele.
SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki nasion chia
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/4 szklanki płynnego miodu
250 g naturalnego serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego
1 szklanka mrożonych malin
1/4 szklanki wody + 2 łyżki
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
INSTRUKCJA
- Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia, olejem kokosowym i miodem. Owsianą masą wyłóż sylikonowe foremki na muffinki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 – 15 minut w 170 stopniach.
- Może się okazać, że pod wpływem temperatury spłyną brzegi i powstanie jedna masa. Nie przejmuj się tym. W jeszcze ciepłej masie ponownie zrób wgłębienia tak aby powstały koszyczki, które można wypełnić nadzieniem. Całość po ostudzeniu stwardnieje.
- Do rondelka wrzuć maliny oraz wlej 2 łyżki wody i miód, zagotuj. W 1/4 szklanki wody rozpuść płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zacznij ją wlewać do malin. Zacznij mieszać, masa po chwili zgęstnieje. Zestaw z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone tartaletki napełnij jogurtem lub serkiem naturalnym. Wierzch każdej tartaletki udekoruj malinami :).
- Tartaletki najlepiej jest wypełniać nadzieniem tuż przed podaniem. Po dodaniu jogurtu zaczną mięknąć.
- Owsiane koszyczki możesz upiec dzień wcześniej. Sos malinowy także możesz przygotować z wyprzedzeniem.
- Zamiast malin możesz tartaletki wypełnić masłem orzechowym, jogurtem oraz udekorować bananem lub świeżymi owocami.