Obłędny tort dyniowy. Z kremem orzechowym i solonym karmelem

Obłędny tort dyniowy z kremem orzechowym i solonym karmelem – brzmi nieźle prawda? Gwarantuję Wam, że jeszcze lepiej smakuje. Połączenie dyni z korzennymi przyprawami, do tego krem na bazie masła orzechowego i solidna porcja słonego karmelu, to strzał w dziesiątkę! Jesienią takie smaki goszczą u mnie najczęściej. Kto by się przejmował kaloriami, gdy to tak dobrze smakuje ;).

DSC_4837-683x1024 Obłędny tort dyniowy. Z kremem orzechowym i solonym karmelem

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 szklanka cukru trzcinowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 płaska łyżeczka sody

3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 duże jajka

1 szklanka pure z dyni

– krem orzechowy –

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

5 łyżek masła orzechowego

solony karmel z tego przepisu

małe jabłka i gałązki do dekoracji

INSTRUKCJA

  • Przygotuj solony karmel zgodnie z przepisem.
  • Dno formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp bułką tartą. Jeżeli użyjesz większej formy ciasto urośnie niższe i wyjdą po prostu 3 cieńsze blaty lub 2 grube.
  • Jajka wymieszaj trzepaczką razem z olejem i ekstraktem waniliowym, jak składniki się połączą dodaj pure z dyni i jeszcze raz wymieszaj.
  • Mąkę połącz z cukrem trzcinowym, solą, przyprawami korzennymi oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Suche składniki wsyp do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Nie za długo, jedynie do połączenia się składników.
  • Ciasto piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach.
  • Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone, wlej śmietanę, wsyp cukier puder oraz dodaj masło orzechowe. Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Zetnij zbyt wyrośnięty wierzch ciasta, następnie przekręć ciasto do góry dnem i podziel na 3 równe blaty. Kremem przełóż blaty i obłóż nim boki ciasta. Tort polej ostudzonym solonym karmelem i udekoruj jabłkami, jak na zdjęciu. Boki tortu najlepiej obłóż kremem w dniu, w którym będzie serwowany lub owiń go szczelnie  folią, aby nie obsychał.