Obłędny tort dyniowy z kremem orzechowym i solonym karmelem – brzmi nieźle prawda? Gwarantuję Wam, że jeszcze lepiej smakuje. Połączenie dyni z korzennymi przyprawami, do tego krem na bazie masła orzechowego i solidna porcja słonego karmelu, to strzał w dziesiątkę! Jesienią takie smaki goszczą u mnie najczęściej. Kto by się przejmował kaloriami, gdy to tak dobrze smakuje ;).
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka
1 szklanka pure z dyni
– krem orzechowy –
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek masła orzechowego
solony karmel z tego przepisu
małe jabłka i gałązki do dekoracji
INSTRUKCJA
- Przygotuj solony karmel zgodnie z przepisem.
- Dno formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp bułką tartą. Jeżeli użyjesz większej formy ciasto urośnie niższe i wyjdą po prostu 3 cieńsze blaty lub 2 grube.
- Jajka wymieszaj trzepaczką razem z olejem i ekstraktem waniliowym, jak składniki się połączą dodaj pure z dyni i jeszcze raz wymieszaj.
- Mąkę połącz z cukrem trzcinowym, solą, przyprawami korzennymi oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
- Suche składniki wsyp do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Nie za długo, jedynie do połączenia się składników.
- Ciasto piecz około 60 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach.
- Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone, wlej śmietanę, wsyp cukier puder oraz dodaj masło orzechowe. Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Zetnij zbyt wyrośnięty wierzch ciasta, następnie przekręć ciasto do góry dnem i podziel na 3 równe blaty. Kremem przełóż blaty i obłóż nim boki ciasta. Tort polej ostudzonym solonym karmelem i udekoruj jabłkami, jak na zdjęciu. Boki tortu najlepiej obłóż kremem w dniu, w którym będzie serwowany lub owiń go szczelnie folią, aby nie obsychał.