Naleśniki z sosem z sycylijskich pomarańczy są obłędnie pyszne ! Aromatyczny, maślany sos idealnie pasuje do delikatnych, rozpływających się w ustach naleśników. W całym przepisie nie ma zbyt dużo cukru, czerwone pomarańcze są mniej kwaskowate niż tradycyjne i nie ma potrzeby dodawać go więcej. Krwistoczerwony kolor, połączony z wyjątkowo słodkim smakiem sprawiają, że często sięgam po sycylijskie odmiany pomarańczy. Was też do tego namawiam :).
Składniki:
– naleśniki –
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
1 jajko
skórka otarta z 2 pomarańczy
– sos pomarańczowy –
3 sycylijskie pomarańcze
3 łyżki masła
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem trzcinowym. Dodaj jedno jajko, mleko oraz skórkę otartą z 2 pomarańczy (same pomarańcze przydadzą się do sosu). Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj. Odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie usmaż cienkie naleśniki.
- Obierz ze skórki 3 pomarańcze. Zrób to dokładnie, gorzkie albedo powinno być w całości usunięte. Tak obrane pomarańcze pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (z których została otarta skórka do naleśników). Dodaj cukier trzcinowy i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj plasterki pomarańczy (kilka możesz odłożyć do dekoracji) i gotuj 2 – 3 minuty. Na sam koniec dodaj łyżkę bardzo zimnego masła. Sos jest gotowy.
- Przed podaniem naleśniki polej sosem i udekoruj świeżymi plasterkami pomarańczy.