Naleśniki z sosem z sycylijskich pomarańczy

Naleśniki z sosem z sycylijskich pomarańczy są obłędnie pyszne ! Aromatyczny, maślany sos idealnie pasuje do delikatnych, rozpływających się w ustach naleśników. W całym przepisie nie ma zbyt dużo cukru, czerwone pomarańcze są mniej kwaskowate niż tradycyjne i nie ma potrzeby dodawać go więcej. Krwistoczerwony kolor, połączony z wyjątkowo słodkim smakiem sprawiają, że często sięgam po sycylijskie odmiany pomarańczy. Was też do tego namawiam :).

pomaranczowe-nalesniki-686x1024 Naleśniki z sosem z sycylijskich pomarańczy

Składniki:

– naleśniki –

1 szklanka mąki pszennej

1 i 1/3 szklanki mleka

łyżka cukru trzcinowego

szczypta soli

1 jajko

skórka otarta z 2 pomarańczy

– sos pomarańczowy –

 3 sycylijskie pomarańcze

3 łyżki masła

sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

łyżka cukru trzcinowego

DSC_4341.NEF_-686x1024 Naleśniki z sosem z sycylijskich pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem trzcinowym. Dodaj jedno jajko, mleko oraz skórkę otartą z 2 pomarańczy (same pomarańcze przydadzą się do sosu). Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj. Odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie usmaż cienkie naleśniki.
  2. Obierz ze skórki 3 pomarańcze. Zrób to dokładnie, gorzkie albedo powinno być w całości usunięte. Tak obrane pomarańcze pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (z których została otarta skórka do naleśników). Dodaj cukier trzcinowy i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj plasterki pomarańczy (kilka możesz odłożyć do dekoracji) i gotuj 2 – 3 minuty. Na sam koniec dodaj łyżkę bardzo zimnego masła. Sos jest gotowy.
  4.  Przed podaniem naleśniki polej sosem i udekoruj świeżymi plasterkami pomarańczy.