Lato nas nie rozpieszcza, brakuje mi letnich promieni słonecznych i ciepłych wieczorów. Zawsze w taką pogodę ratuje mnie comfort food, czyli w tym przypadku bezglutenowe naleśniki z ricottą i sosem brzoskwiniowym. Mimo deszczu, chłodu i wiatru, to i tak moja ulubiona pora roku. Staram się z niej wydobyć jak najwięcej. Zrywam polne kwiaty, korzystam z sezonowych owoców i warzyw. Zamykam smaki lata w słoiku, aby i zimą mieć jego namiastkę. Planuję jednak z kolejną sesją zdjęciową wyjść w plener i liczę na to, że do tego czasu pogoda się poprawi :).
Składniki:
– bezglutenowe naleśniki –
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
jeżeli tolerujecie gluten, możecie zrobić naleśniki crepes z tego przepisu
– sos brzoskwiniowy –
2 duże brzoskwinie
50 g masła
1 łyżka brązowego cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
– serowe nadzienie –
500 g serka ricotta
1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo: świeże porzeczki i maliny
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na naleśniki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem i smaż cienkie placki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Ricottę wymieszaj z ekstraktem waniliowym (jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, dodaj nieco cukru pudru lub miodu).
- Brzoskwinie pokrój w ósemki. W rondelku rozpuść masło, dodaj brzoskwinie, cynamon oraz brązowy cukier. Smaż brzoskwinie do miękkości.
- Naleśniki podawaj nadziewane waniliową ricottą, polane sosem brzoskwiniowym. Udekoruj świeżymi owocami.