Naleśniki z ricottą i sosem brzoskwiniowym

Lato nas nie rozpieszcza, brakuje mi letnich promieni słonecznych i ciepłych wieczorów. Zawsze w taką pogodę ratuje mnie comfort food, czyli w tym przypadku bezglutenowe naleśniki z ricottą i sosem brzoskwiniowym. Mimo deszczu, chłodu i wiatru, to i tak moja ulubiona pora roku. Staram się z niej wydobyć jak najwięcej. Zrywam polne kwiaty, korzystam z sezonowych owoców i warzyw. Zamykam smaki lata w słoiku, aby i zimą mieć jego namiastkę. Planuję jednak z kolejną sesją zdjęciową wyjść w plener i liczę na to, że do tego czasu pogoda się poprawi :).
nalesniki-686x1024 Naleśniki z ricottą i sosem brzoskwiniowym

Składniki:

– bezglutenowe naleśniki –

1 szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki jaglanej

szczypta soli

1 i 1/2 szklanki mleka

2 jajka

jeżeli tolerujecie gluten, możecie zrobić naleśniki crepes z tego przepisu

– sos brzoskwiniowy –

2 duże brzoskwinie

50 g masła

1 łyżka brązowego cukru

1/3 łyżeczki cynamonu

– serowe nadzienie –

500 g serka ricotta

1 łyżka ekstraktu waniliowego

dodatkowo: świeże porzeczki i maliny

bezglutenowe-nalesniki-686x1024 Naleśniki z ricottą i sosem brzoskwiniowym

Przygotowanie:

  • Przygotuj ciasto na naleśniki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem i smaż cienkie placki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Ricottę wymieszaj z ekstraktem waniliowym (jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, dodaj nieco cukru pudru lub miodu).
  • Brzoskwinie pokrój w ósemki. W rondelku rozpuść masło, dodaj brzoskwinie, cynamon oraz brązowy cukier. Smaż brzoskwinie do miękkości.
  • Naleśniki podawaj nadziewane waniliową ricottą, polane sosem brzoskwiniowym. Udekoruj świeżymi owocami.