Naleśniki – jedno z lepszych i prostszych dań, które dodatkowo budzi tak wiele wspomnień. Zwłaszcza tych z dzieciństwa. Nie bez powodu uznawane za comfort food :). Dzisiejsza propozycja to bezglutenowe naleśniki gryczane z jabłkami i sosem pomarańczowym. Idealne na jesienne, leniwe śniadanie lub kolację. Dajcie znać czy Wam smakowały :).
SKŁADNIKI
na 8 naleśników
1 szklanka mąki gryczanej
1,5 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
2 duże jabłka
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
50 g masła
1 łyżka miodu lub innego słodzidła
garść świeżej żurawiny
INSTRUKCJA
- Zmiksuj mąkę z solą, jajkiem i mlekiem.
- Usmaż naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone w ósemki jabłka (zostawiłam skórkę), sok pomarańczowy i miód. Duś do momentu, aż sos nieco zgęstnieje, a jabłka zmiękną. Pod koniec dodaj świeżą żurawinę.
- Podawaj naleśniki z jabłkami i żurawiną, polane sosem pomarańczowym.