Naleśniki gryczane z jabłkami i sosem pomarańczowym

Naleśniki – jedno z lepszych i prostszych dań, które dodatkowo budzi tak wiele wspomnień. Zwłaszcza tych z dzieciństwa. Nie bez powodu uznawane za comfort food :). Dzisiejsza propozycja to bezglutenowe naleśniki gryczane z jabłkami i sosem pomarańczowym. Idealne na jesienne, leniwe śniadanie lub kolację. Dajcie znać czy Wam smakowały :).

DSC_3953-686x1024 Naleśniki gryczane z jabłkami i sosem pomarańczowym

 

DSC_3938-686x1024 Naleśniki gryczane z jabłkami i sosem pomarańczowym

SKŁADNIKI

na 8 naleśników

1 szklanka mąki gryczanej

1,5 szklanki mleka

1 jajko

szczypta soli

2 duże jabłka

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy

50 g masła

1 łyżka miodu lub innego słodzidła

garść świeżej żurawiny

INSTRUKCJA

  • Zmiksuj mąkę z solą, jajkiem i mlekiem. 
  • Usmaż naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone w ósemki jabłka (zostawiłam skórkę), sok pomarańczowy i miód. Duś do momentu, aż sos nieco zgęstnieje, a jabłka zmiękną. Pod koniec dodaj świeżą żurawinę.
  • Podawaj naleśniki z jabłkami i żurawiną, polane sosem pomarańczowym.