Musowe ciasto czekoladowe

Cudownie kremowe, musowe ciasto czekoladowe. Obłędnie pachnące pomarańczą i piernikami 🙂. To moja pyszna propozycja na świąteczny deser 🙂. Udekorowane piernikami i świeżą żurawiną  będzie nie tylko świetnie smakować, ale i bosko się prezentować na świątecznym stole 🙂.

DSC_2264-1-683x1024 Musowe ciasto czekoladowe DSC_2303-683x1024 Musowe ciasto czekoladowe

Składniki:

– spód –

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka drobno pokruszonych pierniczków

1 łyżka naturalnego kakao

80 g roztopionego masła z 1 łyżką miodu lub cukru

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

– warstwa z białą czekoladą – 

300 ml śmietanki 30%

200 g białej czekolady

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody

– warstwa z ciemną czekoladą –

400 ml śmietanki kremówki 30%

200 g gorzkiej czekolady 70%

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią

Instrukcja:

  1. Przygotuj tortownicę (średnica max.20 cm) boki wyłóż folią spożywczą (idealna tutaj będzie folia rantowa), spód papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj ciemną warstwę deseru. Śmietankę z cukrem doprowadź do wrzenia, nie gotuj. Gorącą śmietanką zalej czekolady połamane na mniejsze kawałki. Odczekaj 5 minut i dokładnie wymieszaj.
  3. W tym czasie jak masa stygnie przygotuj piernikowy spód.  Wymieszaj pokruszone pierniki z płatkami owsianymi, dodaj kakao oraz rozpuszczone masło i skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Ma powstać gładki spód. Tortownicę wstaw do zamrażalnika.
  5. Ostudzoną, już gęstniejącą masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki. Masa powinna całkowicie stężeć.
  6. Przygotuj ostatnią warstwę. Śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie śmietanką zalej połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Odczekaj 5 minut, dodaj skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
  7. Zimną już masę wylej na warstwę z ciemnej czekolady i ponownie wstaw do lodówki.
  8. Ciasto udekoruj pierniczkami, świetna będzie kandyzowana żurawina. Do garnka wlej szklankę wody, wsyp 1/2 szklanki cukru i szklankę świeżej żurawiny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Żurawinę przełóż na kratkę do pieczenia lub durszlak. Ostudzić i na koniec obtocz w drobnym cukrze i gotowe 🙂
  • DSC_2270-2-683x1024 Musowe ciasto czekoladowe