Maj to również sezon na rabarbar, a więc nie mogło go zabraknąć w moich wypiekach na majówkowy weekend 🙂 Muffinki z rabarbarem, które dzisiaj Wam proponuję są cudownie maślane, a rabarbar nadaje im fajnej wilgotności. Do tego nuta kokosa i gwarantuję Wam, że bardzo szybko znikną z piknikowego koszyka 😉
Rabarbar nie tylko idealnie sprawdza się w wypiekach i dobrze smakuje, ale ma moc dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest źródłem witamin A, C i E, błonnika i kwasu foliowego. Jednak ze względu na kwas szczawianowy, powinny na rabarbar uważać osoby cierpiące na reumatyzm lub chorujące na nerki.
Składniki:
na około 12 muffinek
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 szklanki mleka
2 jajka
100 g roztopionego masła
4 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
- Umyty rabarbar obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 15 minut. Przez ten czas rabarbar puści sok, który odlewamy przed dodaniem do masy.
- Suche składniki mieszamy razem. W oddzielnej misce łączymy jajka z mlekiem, roztopionym masłem i przelewamy do suchych składników. Wszystko razem mieszamy.
- Dodajemy odsączony rabarbar i łączymy go z powstałą masą.
- Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (podczas pieczenia ciasto urośnie).
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 – 30 min, aż muffinki ładnie się zarumienią.
- Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.