Obecnie, gdy jestem w ciąży i nie chcę przesadzać z codzienną dawką kofeiny, ta mrożona kawa zbożowa jest dla mnie wybawieniem :). Jet szybka w przygotowaniu i idealnie sprawdza się w upalne dni, których ostatnio nie brakuje. Bardzo często podaję ją z lodami waniliowymi – to chyba moje ulubione połączenie.
SKŁADNIKI
4 łyżeczki kawy zbożowej
300 ml zimnej wody
2 łyżeczki cukru (można dać więcej) lub innego ulubionego słodzidła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
mleko około 400 ml
lód
lody waniliowe
INSTRUKCJA
- Do naczynia blendera wlej 300 ml wody, dodaj kawę, ekstrakt waniliowy i słodzidło. Miksuj przez chwilę, aż całość zmieni barwę na nieco jaśniejszą.
- Do szklanek dodaj kilka kostek lodu oraz po gałce lodów waniliowych. Wlej mleko, mniej więcej do 3/4 wysokości szklanek. Dodaj kawę zbożową i lekko przemieszaj.
- Gotowe :).