Urocze mini babki cytrynowe z makiem i białą czekoladą będą idealne do wiosennego, piknikowego koszyka :). To również efektowny wielkanocny wypiek. Dodam również, że mało skomplikowany. Mam nadzieję, że babeczki zauroczą Was tak samo jak mnie. Wyglądają pięknie prawda ?
Mak i cytryna to połączenie, które kojarzy mi się z wiosennym czasem i oczywiście z wielkanocnymi wypiekami. Nie mogło go zatem zabraknąć w moich świątecznych recepturach, tak samo jak kwiatowej dekoracji. Jak już zapewne zauważyliście to moja ulubiona forma upiększania wypieków :).
Składniki:
na około 14- 15 mini babek
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki maku
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki greckiego jogurtu lub maślanki
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 duże jajka
125 g masła (rozpuszczonego)
100 g białej czekolady
dodatkowo: suszone kwiaty nagietka i ślazu oraz świeże bratki do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj jogurt grecki, skórkę i sok z cytryny oraz rozkłócone jajka (wymieszane widelcem lub trzepaczką).
- Dobrze połącz wszystkie składniki za pomocą szpatułki.
- Następnie dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszaj.
- Ciasto przełóż do silikonowych foremek na mini babki.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzone mini babki udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą oraz suszonymi i świeżymi kwiatami. Jeżeli zastanawiacie się skąd wziąć kwiaty nagietka i ślazu, poszukajcie na sklepowych półkach z herbatkami ziołowymi. Ja swoje znalazłam w sklepie z ekologiczną żywnością :). Jeżeli bratek ma być jadalną ozdobą musi pochodzić z ogródka, nie z kwiaciarni !
- Jeżeli nie masz foremek do mini babek możesz upiec jedną dużą.
* Przepis pochodzi z magazynu Sweet Paul i został przeze mnie zmodyfikowany.