Babka migdałowa z jabłkami

Babka migdałowa z jabłkami umilała nam ostatni weekend. Wigotna, z wyczuwalną korzenną nutą – idealny kompan do kawy. Po upieczeniu wystarczy ją opruszyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą :). Myślę, że to również doskonała opcja na nadchodzące Święta. To co, kto się skusi? 🙂

 

Składniki:

250 g mąki pszennej typ 450

100 g drobno mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

3 jajka

300 g cukru trzcinowego

200 g masła

2 łyżki musu jabłkowego

200 ml mleka

2 małe jabłka + łyżka mąki pszennej

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

 

DSC_1559-683x1024 Babka migdałowa z jabłkami

 

Instrukcja:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  2. Masło rozpuść i ostudź.
  3. Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
  4. Jajka z cukrem utrzyj ma puch. Masa powinna stać się jasna, a cukier nie powinien być wyczuwalny.
  5. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło, 2 łyżki musu jabłkowego i wymieszaj.
  6. Zacznij dodawać na zmianę mąkę i mleko, zaczynając od mąki i na niej kończąc. Nie mieszaj już mikserem, najlepiej zrób to rózgą do ubijania.
  7. Jabłka obierz, pozbaw je gniazd nasienny i pokrój w drobną kostkę. Następnie wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
  8. Dodaj do masy i wymieszaj.
  9. Całość przelej do formy wysmarowanej rozpuszczonym masłem i opruszonej mąką.
  10. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

DSC_1583-683x1024 Babka migdałowa z jabłkami

DSC_1630-683x1024 Babka migdałowa z jabłkami