Pieczenie mazurków to już u mnie tradycja, każdego roku wybieram jakiś nowy smak. Były już mazurki kajmakowe, z białą lub ciemną czekoladą, z dodatkiem orzechów i kandyzowanych owoców. W tym roku postawiłam na kwaśny smak i wiosenny kolor. Myślę, że to był udany pomysł, tym bardziej, że z mazurka już niewiele zostało 🙂
Prosty w wykonaniu mazurek z lemon curd i na kruchym spodzie, który będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole. Możemy go dowolnie udekorować, w moim przypadku były to czekoladowe jajeczka.
Składniki:
Ciasto kruche
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
skórka starta z jednej cytryny
125 g zimnego masła
1 jajko
Lemon curd z tego przepisu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę i spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy lemon curd według przepisu.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, przekładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem, aby ciasto zbytnio nie urosło i równo się upiekło. Formę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem lub fasolą. Pieczemy przez 15 minut po tym czasie, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez około 5 – 10 minut, aż się zrumieni.
- Na ostudzony kruchy spód wykładamy schłodzony lemon curd, dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.