Mazurek z lemon curd

Pieczenie mazurków to już u mnie tradycja, każdego roku wybieram jakiś nowy smak. Były już mazurki kajmakowe, z białą lub ciemną czekoladą, z dodatkiem orzechów i kandyzowanych owoców. W tym roku postawiłam na kwaśny smak i wiosenny kolor. Myślę, że to był udany pomysł, tym bardziej, że z mazurka już niewiele zostało 🙂

Prosty w wykonaniu mazurek z lemon curd i na kruchym spodzie, który będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole. Możemy go dowolnie udekorować, w moim przypadku były to czekoladowe jajeczka.

DSC_2889-1024x685 Mazurek z lemon curd

Składniki:

Ciasto kruche

250 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

skórka starta z jednej cytryny

125 g zimnego masła

1 jajko

Lemon curd z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę i spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy lemon curd według przepisu.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, przekładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem, aby ciasto zbytnio nie urosło i równo się upiekło. Formę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem lub fasolą. Pieczemy przez 15 minut po tym czasie, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez około 5 – 10 minut, aż się zrumieni.
  4. Na ostudzony kruchy spód wykładamy schłodzony lemon curd, dekorujemy czekoladowymi jajeczkami.

DSC_2905-1024x685 Mazurek z lemon curd