Pewnie się powtórzę, ale dynia to wspaniałe warzywo! Jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Z dyni można przygotować praktycznie wszystko. Na słodko czy na ostro smakuje wybornie 🙂 Cały sezon możemy cieszyć się jej smakiem. Tym bardziej, że istnieje wiele ciekawych odmian dyni które urzekają różnorodnością kolorów, kształtów i smaków. U mnie często gości jako główny składnik sosów, zup czy curry. Dzisiaj proponuję Wam makaron ryżowy z dynią i szpinakiem. Żeby nie było nudno jest również nuta kokosa i sezamu. Kuchnia nie musi być nudna i monotonna, może być zdrowo i kolorowo, a przy tym bardzo smacznie.
Składniki:
na 2 porcje
200 g makaronu ryżowego
2 kubki pokrojonej w dość małą kostkę dyni
1/2 brokuła
2 garście szpinaku
1 mały ząbek czosnku
5 łyżek mleka kokosowego (a najlepiej zebranej z wierzchu śmietanki)
łyżka oleju kokosowego
łyżka sezamu
łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego, do jeszcze zimnego dodajemy posiekany ząbek czosnku (dzięki temu nam się nie spali i nie stanie się gorzki). Chwilkę smażymy. Następnie dorzucamy dynię i smażymy kilka minut na średnim ogniu.
- Dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i smażymy przez kilka minut, możemy podlać 3 łyżkami wody. Solimy i pieprzymy.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do miękkich (nie rozgotowanych!) warzyw dodajemy mleko kokosowe i podprażony na suchej patelni sezam, zostawiając nieco do dekoracji. Prażenie sezamu sprawi, że będzie miał wyraźniejszy smak, jednak uważajcie aby go nie spalić. Praży się bardzo szybko.
- Wyłączamy gaz, dodajemy olej sezamowy oraz szpinak (nie potrzebuje gotowania, zmięknie od ciepła sosu). Na oleju sezamowym nie należy smażyć, dlatego dodaję go na sam koniec.
- Makaron ryżowy zazwyczaj jest bardzo długi, możecie już ugotowany pociąć nożyczkami i dopiero wtedy dodać do sosu.
- Całość mieszamy i posypujemy uprażonym sezamem i świeżą natką pietruszki.