Makaron to moja słabość, uwielbiam go przygotowywać samodzielnie, ale często sięgam też po gotowy. Tak jest i w tym przypadku. Całe danie jest proste, robi się jej szybko i idealnie nadaje się na posiłek w tygodniu, gdy jesteśmy zabiegani. Przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu. Mimo, że makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi charakteryzuje prostota – na talerzu prezentuje się świetnie. Polecam i tym zabieganym i tym którzy chcą mile zaskoczyć swoich gości :).
Składniki:
około 400 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
10 pomidorków koktajlowych
– pesto z rukoli –
2 garście rukoli
2 łyżki świeżo startego parmezanu
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka kaparów
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo: parmezan i liście rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą i zostaw 3 – 4 łyżki wody z gotowania.
- Podczas gotowania makaronu przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Spróbuj, ewentualnie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste możesz jeszcze dodać nieco oleju lub oliwy.
- Pomidorki przekrój na pół i podsmaż przez chwilę na łyżeczce oleju.
- Do ugotowanego makaronu dodaj pesto i 3 – 4 łyżki wody z gotowania – dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidorki koktajlowe i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Makaron podawaj z wiórkami parmezanu i rukolą. Możesz też skropić oliwą.