Bardzo proste i szybkie w wykonaniu domowe lody jogurtowe. Dzisiaj proponuję Wam smak truskawkowy – a powód jest oczywisty – sezon na truskawki mamy w pełni 🙂 Na pewno smakiem nie zastąpią tych tradycyjnych na pełnotłustej śmietanie, ale warto je mieć w swojej zamrażarce w upalne dni i w dowolnej chwili móc sięgnąć po szybkie orzeźwienie 🙂 To również doskonały pomysł, kiedy dzieci domagają się zjedzenia lodów, a my chcemy im zaoszczędzić dodatkowych ilości cukru. Smaki możemy komponować dowolnie, miksować owoce na które w danym momencie jest sezon i dodawać całe ich kawałki. Moim zdaniem najlepiej smakują z tłustym jogurtem greckim, za sprawą jego dodatku są bardziej kremowe w smaku. Zadowolone z tej propozycji będą również osoby dbające o linię, a szukające alternatywy dla lodów na śmietanie. Lody jogurtowe mają zdecydowanie mniej kalorii, a jeżeli trafimy na słodkie owoce to również zero dodatkowego cukru (nie zapominając, że owoce też go zawierają).
Składniki:
na 6 sztuk
250 g jogurtu greckiego
łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki truskawek
ewentualnie cukier lub miód do posłodzenia
foremki do lodów
lub małe szklanki i drewniane patyczki do lodów
Przygotowanie:
- Truskawki miksujemy (jeżeli są mało słodkie dodajemy miód lub ulubione słodziło).
- Jogurt mieszamy razem z esencją waniliową (można pominąć) trzepaczką, aby uzyskał nieco luźniejszą konsystencję.
- Napełniamy foremki masą truskawkową do 3/4 wysokości, pozostałą część wypełniamy jogurtem greckim. Możemy delikatnie przemieszać, aby uzyskać ciekawy wzór.
- Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1,5 godziny.