Bardzo smaczne i efektowne letnie ciasto z kremem z białej czekolady. Musimy się nieco przy nim napracować, ale efekt i smak wart jest poświęcenia 🙂 Ja w moim przepisie użyłam mrożonych jagód, które przed użyciem podgotowałam, aby konsystencją przypominały konfiturę. Obecnie jednak mamy już nasze polskie, pyszne truskawki, które idealnie będą pasowały do białej czekolady i mascarpone 🙂
Przy okazji tego wpisu chciałam się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na biszkopt rzucany, który nigdy mnie nie zawiódł. Znalazłam go kilka lat temu na blogu Moje Wypieki i od tamtej pory z niego korzystam. Pięknie rośnie, nie opada, a do tego świetnie się kroi. Chyba nie muszę Was dłużej do niego przekonywać ? 🙂 Używam go zarówno do tortów, jak i do ciast z kremem czy galaretką i owocami. Myślę, że warto dodać go do swoich ulubionych receptur 🙂
Składniki:
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
świeże lub mrożone owoce: truskawki, borówki, jagody, jeżyny
Biszkopt http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
- Przygotowujemy masę do przełożenia biszkoptu. Ważne, aby serek mascarpone był w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone mieszamy rózgą razem z esencją waniliową, aby nabrało nieco luźniejszej konsystencji. Dodajemy do serka roztopioną czekoladę, mieszamy rózgą nie mikserem! to bardzo istotne, ponieważ mascarpone nie lubi miksowania, zwłaszcza z innymi składnikami i może nam się zważyć. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Masę wkładamy do lodówki na 15 minut.
- Następnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy do schłodzonej masy. Delikatnie i nie za długo mieszamy.
- Schładzamy przez około 1 godzinę.
- Jeżeli dodajemy truskawki, kroimy je na mniejsze kawałki.
- Biszkopt kroimy na pół, przekładamy kremem z białej czekolady i mascarpone, oraz świeżymi owocami.
- Dekorujemy jadalnymi kwiatami lub owocami.
PS Jeżeli masa się zważy, należy ją podgrzać do uzyskania ponownie gładkiej konsystencji i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.