Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym bardzo smakowała moim gościom podczas jednego z ostatnich pikników :). Ciepły letni wieczór, natura, dobre jedzenie i bliscy ludzie. Czy trzeba czegoś więcej? Postanowiłam nie przespać najpiękniejszego czasu w roku, dlatego piknikujemy regularnie i co jakiś czas wypatrujemy kolejnych, wyjątkowych miejsc na piknik. Cieszymy się naturą i pysznym jedzeniem. Was również do tego zachęcam :).
SKŁADNIKI
10 młodych ziemniaków o podobnej wielkości
250 g bobu
1 średnia czerwona cebula
1 pęczek koperku
– dressing cytrynowy –
10 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4 łyżki soku cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
INSTRUKCJA
- Bób gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Ostudź.
- Umyte szczoteczką, ale nie obrane ziemniaki również ugotuj w osolonej wodzie. Jeżeli masz nieco większe ziemniaki, przekrój je na pół. Ostudź.
- Cebulę pokrój w piórka i przelej wrzątkiem, cebula straci nieco na ostrości.
- Koperek dość drobno posiekaj.
- Przygotuj cytrynowy dressing. W słoiczku umieść oliwę, sok z cytryny oraz sól i pierz, zamknij słoik i energicznie nim wstrząśnij.
- Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, polej dressingiem cytrynowym i delikatnie wymieszaj.
- Ja dla ostrości dodaję marynowane papryczki pepperoni. Do całości będzie pasowała również feta.