Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym

Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym bardzo smakowała moim gościom podczas jednego z ostatnich pikników :). Ciepły letni wieczór, natura, dobre jedzenie i bliscy ludzie. Czy trzeba czegoś więcej? Postanowiłam nie przespać najpiękniejszego czasu w roku, dlatego piknikujemy regularnie i co jakiś czas wypatrujemy kolejnych, wyjątkowych miejsc na piknik. Cieszymy się naturą i pysznym jedzeniem. Was również do tego zachęcam :).

DSC_2676-683x1024 Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym

 

 

 

DSC_2677-1-683x1024 Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym

 

DSC_2721-683x1024 Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym

SKŁADNIKI

10 młodych ziemniaków o podobnej wielkości

250 g bobu

1 średnia czerwona cebula

1 pęczek koperku

– dressing cytrynowy –

10 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

4 łyżki soku cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

INSTRUKCJA

  • Bób gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Ostudź.
  • Umyte szczoteczką, ale nie obrane ziemniaki również ugotuj w osolonej wodzie. Jeżeli masz nieco większe ziemniaki, przekrój je na pół. Ostudź.
  • Cebulę pokrój w piórka i przelej wrzątkiem, cebula straci nieco na ostrości.
  • Koperek dość drobno posiekaj.
  • Przygotuj cytrynowy dressing. W słoiczku umieść oliwę, sok z cytryny oraz sól i pierz, zamknij słoik i energicznie nim wstrząśnij.
  • Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, polej dressingiem cytrynowym i delikatnie wymieszaj.
  • Ja dla ostrości dodaję marynowane papryczki pepperoni. Do całości będzie pasowała również feta.

DSC_2727-683x1024 Letnia sałatka z bobem i dressingiem cytrynowym