Leśne muffinki

Bardzo modne obecnie ciasto ze szpinakiem zainspirowało mnie do zrobienia tych pysznych muffinek. Swoją nazwę zawdzięczają intensywnej zieleni, która od razu skojarzyła mi się z leśnym runem. Leśne muffinki nie tylko pięknie wyglądają, ale równie dobrze smakują :). Warstwa kremowego serka oraz orzeźwiający, kwaskowaty smak nasion granatu, świetnie komponują się ze szpinakowym ciastem. Dodawanie warzyw do słodkich wypieków jest coraz bardziej popularne, zachęcam Was do eksperymentowania :). Zaskoczy Was nie tylko smak, ale i piękny kolor :).

muffinki-lesne-686x1024 Leśne muffinki

Składniki:

przepis na około 12 muffinek

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukry trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 duże garście świeżego szpinaku typu baby

1 szklanka mleka

1/3 szklanki oleju

2 jajka

1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)

skórka otarta z 1 cytryny

krem:

250 g pełnotłustego serka śmietankowego

4 łyżki cukru pudru

skórka i sok z 1 limonki

nasiona granatu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Suche składniki mieszamy razem. Szpinak, mleko i olej miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wbijamy jajka i jeszcze chwilę miksujemy, aż składniki się połączą.
  2. Masę szpinakową wlewamy do suchych składników, dodajemy skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy.
  3. Gotowym ciastem wypełniamy foremki na muffiny do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.
  4. W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki miksujemy razem, wstawiamy do lodówki, aby krem się schłodził. Upieczone muffinki studzimy. Jedną muffinkę rozdrabniamy, tak by powstały okruszki do dekoracji.
  5. Muffinki dekorujemy schłodzonym kremem, zielonymi okruszkami oraz nasionami granatu.