Leśna tarta z kurkami i oregano

Korzystając z urlopu wybraliśmy się na grzybobranie. Wyprawa zaobfitowała w kurki, które trafiły do tarty. Leśna tarta z kurkami i oregano stała się hitem na ostatnim obiedzie i bardzo posmakowała moim gościom :). Wszystko za sprawą aromatycznych kurek i oregano – to bardzo udane połączenie. Bardzo przeze mnie lubiane :).

tarta-1-686x1024 Leśna tarta z kurkami i oregano

Składniki:

– ciasto –

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

skórka otarta z 1 cytryny

1 jajko

2 łyżki zimnego kefiru

1/2 kostki zimnego masła (100g)

– nadzienie –

250 g kurek

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

garść świeżego oregano

250 ml kwaśnej śmietany

2 jajka

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz i zawiń w folię spożywczą, Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
  • Jeżeli kurki są dość duże pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ząbki czosnku w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę, czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym oregano.
  • Śmietanę wymieszaj z dwoma jajkami i przypraw solą i pieprzem.
  • Rozwałkuj schłodzone ciasto na okrąg o średnicy większej niż forma do tarty. Przełóż ciasto do formy, dociśnij do brzegów i nakłuj spód widelcem. Piecz z obciążeniem przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut.
  • Wyjmij tartę, na spód wyłóż podsmażone kurki i zalej masą jajeczną.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 15 minut.