Korzystając z urlopu wybraliśmy się na grzybobranie. Wyprawa zaobfitowała w kurki, które trafiły do tarty. Leśna tarta z kurkami i oregano stała się hitem na ostatnim obiedzie i bardzo posmakowała moim gościom :). Wszystko za sprawą aromatycznych kurek i oregano – to bardzo udane połączenie. Bardzo przeze mnie lubiane :).
Składniki:
– ciasto –
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
2 łyżki zimnego kefiru
1/2 kostki zimnego masła (100g)
– nadzienie –
250 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżego oregano
250 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz i zawiń w folię spożywczą, Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
- Jeżeli kurki są dość duże pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ząbki czosnku w plasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę, czosnek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym oregano.
- Śmietanę wymieszaj z dwoma jajkami i przypraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj schłodzone ciasto na okrąg o średnicy większej niż forma do tarty. Przełóż ciasto do formy, dociśnij do brzegów i nakłuj spód widelcem. Piecz z obciążeniem przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut.
- Wyjmij tartę, na spód wyłóż podsmażone kurki i zalej masą jajeczną.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 15 minut.