Pyszna, orzeźwiająca lemoniada porzeczkowa z syropem z lawendy – idealna na upały. Latem regularnie eksperymentuję ze smakami lemoniad. Połączenie porzeczki i lawendy zdecydowanie należy do udanych eksperymentów 🙂 Z tego przepisu na pewno zostanie Wam syropu. Możecie go wykorzystać do słodzenia herbaty, aromatyzować nim alkohole (wódka, gin), kremy do ciast. Możliwości jest naprawdę wiele 🙂 Sezon na lawendę trwa. Pamiętajmy, że może ona gościć nie tylko w ogrodzie, ale również w naszej kuchni 🙂
Składniki:
lemoniada
1, 5 litra wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej
1 szklanka owoców czerwonej porzeczki
1 łyżka wody
3 – 4 łyżki domowego syropu z lawendy
syrop z lawendy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
5 łyżek suszonych kwiatów lawendy
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1.Przygotowujemy syrop. Zagotowujemy wodę z cukrem, następnie dodajemy roztarte w dłoni kwiaty lawendy i gotujemy 30 – 40 min, aż całość zgęstnieje i powstanie syrop. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny. Całość mieszamy i przelewamy do buteleczki. Proporcja wody u cukru sprawia, że syrop się konserwuje i możemy spokojnie przechowywać go kilka tygodni.
2. Jak Syrop jest gotowy, przechodzimy do zrobienia lemoniady. Porzeczki zagotowujemy z łyżką wody, jak puszczą sok (trwa to około 5 minut) przelewamy przez sito, a miąższ dokładnie odciskamy, aby wydobyć z niego jak najwięcej soku.
3.Do tak przygotowanej bazy porzeczkowej dodajemy 3 – 4 łyżki syropu lawendowego i całość zalewamy wodą. Syrop dodajemy stopniowo. Próbując, aby uzyskać odpowiadający nam poziom słodyczy. Dodajemy lód lub porządnie schładzamy. Możemy udekorować świeżymy owocami porzeczki.