Lemon curd, to intensywny w smaku krem cytrynowy, przygotowywany na bazie jajek, soku z cytryny, cukru i masła. To właśnie ten ostatni składnik czyni go aksamitnym i kremowym. Słodycz kremu z kolei przełamana jest kwaśną i wyraźną w smaku cytryną. Ma również piękny kolor. Od razu czuć wiosnę! 🙂
Bardzo lubię ten słodko – kwaśny krem, jest bardzo uniwersalny w kuchni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, wypełnienie tartaletek czy do przełożenia tortu lub bezy. Ze względu na to, że zbliża się Wielkanoc, wykorzystam go do świątecznych mazurków. Ma wiosenny kolor i świeży smak – idealnie wpasuje się w klimat nadchodzących świąt.
Składniki:
5 żółtek
2 całe jajka
skórka starta z jednej cytryny
110 ml soku z cytryny
110 g drobnego cukru
60 g zimnego pokrojonego masła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, poza masłem mieszamy razem w misce.
- Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i całość ubijamy na parze przez około 5 minut, ciągle mieszając. Pilnując, aby miska nie dotykała gotującej się wody, unikniemy dzięki temu ścięcia się jajek i powstania jajecznicy ;).
- Po 5 minutach powinniśmy uzyskać dość gęsty krem, dodajemy zimne pokrojone masło. Mieszamy do połączenia się składników, masło powinno całkowicie się roztopić.
- Całość przecieramy przez sito, schładzamy.
- Możemy przechowywać w lodówce kilka dni.