Lekki sernik na zimno z cydrową galaretką i truskawkami to świetny pomysł na letni deser. Przygotowany z najlepszymi o tej porze roku truskawkami i urozmaicony cydrową galaretką – smakuje wspaniale. Będzie piękną i jadalną ozdobą stołu podczas letnich imprez. Sernik na zimno przygotowałam nieco inaczej, zamiast sera pojawiło się mleko. Zależało mi na tym, aby całość miała lekką formę i była zjadana bez wyrzutów sumienia :).
Składniki:
– spód –
100 daktyli namoczonych przez noc
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
– mleczna masa –
1 litr mleka (najlepiej pełnotłustego)
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie cukier z wanilią)
1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
20 g żelatyny (można zastąpić agarem)
– cydrowa galarteka –
500 ml cydru jabłkowego
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
10 g żelatyny (można zastąpić agarem)
dodatkowo: 600 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji i świeża mięta
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj z ziarenkami laski wanilii (samą laskę też wrzuć) i cukrem. Zdejmij z gazu. Wyjmij laskę wanilii, wsyp żelatynę i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj daktylowy spód. Do naczynia malaksera wrzuć wiórki kokosowe, płatki owsiane i orzechy. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj. Następnie dodaj odsączone daktyle, olej kokosowy i ponownie zmiksuj. Powinna powstać lepka masa. Jeżeli wyjdzie zbyt sucha dodaj nieco więcej oleju lub wody z moczenia daktyli.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz tak, aby brzegi papieru wychodziły na zewnątrz formy.
- Daktylową masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki.
- Jak mleczna masa zacznie tężeć. Przygotuj truskawki, pokrój je w plasterki.
- Plasterkami truskawek wyłóż boki tortownicy, resztę wyłóż na spód daktylowy.
- Truskawki zalej tężejącym mlekiem. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj cydrową galaretkę. Cydr zagotuj z cukrem, zdejmij z gazu, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nie powinno być żadnych grudek.
- Wierzch sernika udekoruj resztą truskawek oraz miętą. Ostrożnie zalej ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.