Kruche z jabłkami

Dostałam kosz antonówek, a to zawsze dobra okazja, aby upiec ciasto. Powstało kruche z jabłkami, z nutą cynamonu i karmelu. Karmelowe nuty to nic innego, jak brązowy cukier. Uwielbiam go w wypiekach. Pomysł na wykończenie ciasta powstał z braku czasu, ale wyszło ładnie. Nie raz jeszcze go wykorzystam.

ciasto-z-jabłkami Kruche z jabłkami

Składniki:

ciasto

3 szklanki mąki

250 g mąki

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 jajko

3 – 4 łyżki zimnego kefiru

nadzienie:

10 jabłek ( u mnie antonówka)

2 -3 łyżki brązowego cukru (można dać więcej, jak jabłka są mocno kwaśne)

łyżka soku z cytryny

płaska łyżeczka cynamonu

łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

kruche-z-jabłkami Kruche z jabłkami

Przygotowanie:

  1. Masło siekamy z mąką wymieszaną z solą i cukrem. Dodajemy jajko i kefir, całość szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Mieszamy z cynamonem, cytryną, cukrem oraz mąką.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  4. 2/3 ciasta rozwałkowujemy dosyć cienko, na większy o 2 – 3 cm okrąg od formy. Ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na formę. Dociskając ciasto do dna i boków formy, którą następnie wypełniamy jabłkowym nadzieniem.
  5. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, podsypując mąką, wycinamy w nim dowolne wzory, ja swoje zrobiłam nakrętką od butelki.
  6. Ciastem delikatnie pokrywamy wierzch, zsuwając je delikatnie z papieru. Smarujemy jajkiem. Posypujemy cukrem.
  7. Pieczemy przez 45 minut.
  8. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno rumienić, przykrywamy luźno folią aluminiową.
  9. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.